2024-12-03 24 浏览
同两老饮完茶,老爸钟意食糖水。就醒起附近有间糖水舖,就决定买几碗外卖返屋企先食。其实路口唔算起眼,不过上次买唔到其他,路过见到就买过绿豆沙俾老爸食,而佢又几钟意,所以今次encore,顺便试埋佢其他糖水。绿豆沙都足料里边落咗海带香草。红豆沙都起沙,另外陈皮味都突出,不过妈子就觉得佢冇刮瓜囊就差少少。红豆沙绿豆沙纯粹试味,自己就食咗一碗芝麻糊同埋黑豆腐花。芝麻糊唔太甜,虽然系冻但系芝麻香味十足。唔太甜亦啱我口味。豆腐花豆味都重,比起一般豆腐花啲味系浓厚d。相对出面新式糖水舖真系食唔到呢啲味道,难得可以食到有心制作嘅糖水,当然要推介一下。因为佢冇堂食,返屋企又远,所以冇叫热,觉得佢热食应更加好味。