2024-12-03 59 浏览
同兩老飲完茶,老爸鍾意食糖水。就醒起附近有間糖水舖,就決定買幾碗外賣返屋企先食。其實路口唔算起眼,不過上次買唔到其他,路過見到就買過綠豆沙俾老爸食,而佢又幾鍾意,所以今次encore,順便試埋佢其他糖水。綠豆沙都足料裏邊落咗海帶香草。紅豆沙都起沙,另外陳皮味都突出,不過媽子就覺得佢冇刮瓜囊就差少少。紅豆沙綠豆沙純粹試味,自己就食咗一碗芝麻糊同埋黑豆腐花。芝麻糊唔太甜,雖然係凍但係芝麻香味十足。唔太甜亦啱我口味。豆腐花豆味都重,比起一般豆腐花啲味係濃厚d。相對出面新式糖水舖真係食唔到呢啲味道,難得可以食到有心製作嘅糖水,當然要推介一下。因為佢冇堂食,返屋企又遠,所以冇叫熱,覺得佢熱食應更加好味。
2023-02-05 575 浏览
今日食完下午茶經過呢間路邊立食嘅小店,試咗呢度個芝麻糊~佢個芝麻味好香濃,唔太甜又夠滑,冇啲即冲嘅粒粒;完全係生磨芝麻糊先有嘅水準~有驚喜!下次嚟新蒲崗都會再幫襯!
下次嚟新蒲崗都會再幫襯!
2023-02-04
$18 (其他)
  • 生磨芝麻糊
2023-01-04 406 浏览
咁啱線做野經過 見到價錢牌俾一般豆花舖貴但係都見叫做有人排隊買緊所以試下叫左一凍一熱 凍既完全無味熱既叫做好少少但係味道同口感都非常一般完全唔明點解新蒲崗夠膽死賣咁貴
咁啱線做野經過 見到價錢牌俾一般豆花舖貴
但係都見叫做有人排隊買緊所以試下
叫左一凍一熱 凍既完全無味
熱既叫做好少少但係味道同口感都非常一般
完全唔明點解新蒲崗夠膽死賣咁貴

2021-12-05 590 浏览
今日放工經過哩個新蒲崗豆腐花店  見都好多人排隊買 所以就忍唔住都排隊買試一試 不過由於都晏喇就唔堂食喇 所以就外賣咗返屋企食 叫咗個熱綠豆沙豆腐花 返屋企路程十五分鐘左右 返到屋企個豆腐花都仲熱熱地 可能叫綠白所以就冇提供外賣黃糖 不過個人覺得綠豆沙拼豆腐花都夠甜 唔駛再落糖 個豆腐花算白滑 算有啲豆味 不過平心而論市面上都有好多哩個水準嘅豆腐花店 但個人覺得價錢就唔夠平民 分量都比較少 餐廳都有設堂食 就企係舖頭隔離有張小長檯立食
外卖送餐
2020-04-29 825 浏览
我覺得普通,但朋友們覺得唔好味🙈🙈🙈 豆腐花8蚊碗,芝麻糊15蚊碗,無得坐。豆腐花豆味十足,但唔滑,有紮實的感覺,可以自己加姜汁同黃糖,服務都幾好~芝麻糊朋友話衰過用水沖的芝麻糊🙈🙈🙈 唔滑偏稀🙈但都幾大碗幾鐘意佢有雙拼,可以一半豆腐花一半芝麻糊,岩曬兩樣都想試下的人!

芝麻糊朋友話衰過用水沖的芝麻糊🙈🙈🙈 唔滑偏稀🙈但都幾大碗

外卖自取
2019-11-23 626 浏览
要在新蒲崗吃好吃的豆腐花,一定要推介這間,每次經過都忍不住吃一個豆腐花,也是飯後吃甜品的好地方。店內有黃豆花、黑豆花和傳統的中式糖水,紅綠豆沙芝麻糊,全都可以和豆腐花雙溝,吃上去的味道更特別。我經常點黃豆花,女友則點黑豆花,黑豆就是對女性好,抗衰老和預防便祕,豆花吃上去感覺都很足料,實在的口感且嫩滑,不會很水同鬆散。店內有黃糖、糖水和薑水,可隨便調味,我自己喜歡加點薑水和黃糖,薑水驅寒也不錯,另外,店內是沒有座位,只有企位。

左黃豆花,右黑豆花

左黃豆花,右黑豆花
  • 豆腐花
2019-06-05 485 浏览
這小店的黄豆豆腐花,$9一碗,可以選擇熱或凍,我比較喜歡熱的,豆味會更香。通常我會加兩匙黄糖,豆腐花最好堂食,外賣一定大打折扣。豆味濃郁、超級滑,還會再來試其他糖水。
2019-05-29
2018-12-27 572 浏览
落車路過見未夠鐘食飯,過條馬路就有野食,Ben Sir豆腐花⋯唔知會唔會真係關Ben Sir事呢??豆腐花唔飽肚,可以食多幾碗其實我都係第一次見到街邊有黑豆腐花賣,8蚊碗都唔算貴啦,食豆腐花最好食熱,熱辣辣先至又滑又正,不過我食果碗唔夠熱下次早d到!老闆娘都幾貼心有埋薑汁俾人加,岩哂我呢d冬天怕凍既人,加少少薑汁成個人暖哂啦!可惜只可企街食,但係企街食都有企街食既風味既,下次再唔過我要試豆腐花加芝麻糊先!
豆腐花唔飽肚,可以食多幾碗

下次早d到!

黑豆腐花
2018-12-27
$8 (其他)
黑豆腐花
2018-11-22 415 浏览
喺plum叫左碗豆腐花,12蚊一碗真心唔平,豆腐花散,唔滑,最搞笑係明明寫黃糖另上,但攞外賣時話無囉。成碗豆腐花無味,糖水又無加,唔會再叫!未食過咁差質素既豆腐花!
豆腐花
外卖送餐
2018-06-24 693 浏览
現在的新蒲崗跟觀塘很相似,相似在於同樣一到晚上,區內生態不會因為工廠工人文員下班而歇息下來,取而代之卻是,區內大部分夜店,小食店都會趁晚上黃金時間,紛紛開門營業。所以我到了晚上坐專綫小巴進入新蒲崗後,就立刻能夠發現,新蒲崗入夜之後幻化演變出來的另一個繁華景象。晚上的新蒲崗街頭,食肆都不約而同地爭相開門做生意,完全沒有蕭殺冷清的感覺。我上次就在晚上的新蒲崗裡面,找到一間門面有集體回憶懷舊感覺,賣創意新派西式甜品的甜品店「窩X」,品嚐一客有復古感覺的紅豆鯛魚燒跟乳酪雪糕。今次我就在新蒲崗的另一個角落,找到這一間街頭甜品店,而且甜品店有個很有趣的店名,叫做「Ben Sir豆花店」。「Ben Sir豆花店」第一時間讓我想起那位,以研究港式粗言穢語文化而聞名的歐陽「Ben Sir」。當然,這間位於新蒲崗的「Ben Sir豆花店」,店舖招牌已經清楚說明了,此「Ben Sir」不同彼「Ben Sir」,「Ben Sir甜品店」裡面的「Ben Sir」怎樣比也不及電視那位「Ben Sir」那麼氣宇軒昂。雖然我還未有如此幸運,有幸親眼目睹電視裡面那位學識淵博,出口成章,而且擁有豐富學歷的「Ben Sir

我上次就在晚上的新蒲崗裡面,找到一間門面有集體回憶懷舊感覺,賣創意新派西式甜品甜品店「窩X」,品嚐一客有復古感覺的紅豆鯛魚燒跟乳酪雪糕。

雖然我還未有如此幸運,有幸親眼目睹電視裡面那位學識淵博,出口成章,而且擁有豐富學歷的「Ben Sir」,但是享用以另一位「Ben Sir」為名的甜品店製造出來的「豆腐花」甜品,我應該還可以做到。

「Ben Sir豆花店」作為一間在新蒲崗區內深夜營業的街頭甜品店,當然不會這麽獨沽一味,單純只賣一款豆腐花就算數,起碼「Ben Sir豆花店」「豆腐花」還分開有「黃豆」跟「黑豆」兩款豆腐花甜品提供。

除此之外,「Ben Sir」還有其他口味的中式甜品糖水,而且價錢也不會很昂貴,豆腐花賣港幣七元而已,相對而言「紅豆沙」價錢較為昂貴,要賣港幣十五元一碗。

至於把豆腐花溝勻「芝麻糊」來享用的「兩溝」版本甜品,價錢比「芝麻糊」更便宜,價錢也只賣港幣十三元而已,反而淨食「秘製芝麻糊」要收港幣十四元的價錢。

究竟為什麼,「Ben Sir豆花店」的「芝麻糊加豆腐花」,價錢反而會比淨食「秘製芝麻糊」的價錢只是昂貴了一元,我到現在還是未能搞清楚明白原因。

於是我在付款購買「芝麻糊加豆腐花」之前,率先付款購買了一碗,價錢比較便宜的「黃豆豆腐花」,一碗「黃豆豆腐花」價錢只是港幣七元而已。

結果我先購買試食了「黃豆豆腐花」,食完「黃豆豆腐花」之後再轉過去,付款購買多一碗「芝麻糊加豆腐花」,單是這兩碗豆腐花合共,都只需要一張二十元鈔票的價錢而已。

先講的「黃豆豆腐花」,「Ben Sir豆花店」除了用上一個頗大,又頗為簇新的瓷碗去盛載豆腐花。而且「Ben Sir豆花店」更安排「黃豆豆腐花」相關的調味料,例如「黃糖」跟「糖漿」都以自助方式進行。

即是食客在「Ben Sir豆花店」幫襯享用「豆腐花」甜品的時候,想放多少黃糖,落多少糖漿都可以任由食客自己來決定。

結果我在享用「Ben Sir豆花店」的「黃豆豆腐花」過程期間,黃糖跟糖漿都在不知不覺間放下了不少。

「Ben Sir豆花店」的「黃豆豆腐花」是食店店員即場,在食客面前自己使用器具自行刮豆腐花,所以「Ben Sir豆花店」的「黃豆豆腐花」溫度可以保存一段時間。

「Ben Sir豆花店」「黃豆豆腐花」入口的質感十分之滑,而且還有來自黃豆的豆香原味。當然加入了黃糖跟糖漿之後,「黃豆豆腐花」的味道就變得更甜。

但是由於我曾經擔心過,如果我在「Ben Sir豆花店」享用「黃豆豆腐花」期間,放得太多黃糖的話,可能會引來「Ben Sir豆花店」店員的閒言閒語。

所以我最後為「黃豆豆腐花」下的黃糖,反而沒有我想要的那麼多,只要黃糖在「Ben Sir豆花店」「黃豆豆腐花」的表面面頭,不是多到湧瀉出來的話,我是不會就此罷休。
黃豆豆腐花

結果我隨手拿着「Ben Sir豆花店」即場提供的陶瓷餐匙,一刮放滿黃糖「黃豆豆腐花」的表面,豆腐花立刻跟著黃糖跟糖漿,擠滿「黃豆豆腐花」的匙羹裡面,黃糖的甜味跟黃豆豆腐花的香滑口感,立刻傳到我的味覺神經跳腦裡面。

吃完「Ben Sir豆花店」的「黃豆豆腐花」之後,我再在銀包裡面掏出十三元硬幣,再購買了一碗由「芝麻糊」,混合「黃豆豆腐花」而成的甜品

原來「Ben Sir豆花店」煮「芝麻糊」的鍋具,一直都被放在「Ben Sir豆花店」廚房的當眼位置,所以「Ben sir豆花店」店員製作「芝麻糊」的過程,也是一件輕而易舉的一回事。

「Ben Sir豆花店」的店員嬸嬸,拿着以鐵製作的長柄湯殼,從盛載「芝麻糊」的巨鍋之中刮起一大碗份量的「芝麻糊」,然後倒進「Ben Sir豆花店」的餐碗裡面,「芝麻糊加豆腐花」就在幾分鐘內大功告成。

既然之前我評價「Ben Sir豆花店」的豆腐花,只稱讚「Ben Sir豆花店」的豆腐花口感滑,卻沒有提及豆腐花的味道,可想而知「芝麻糊加豆腐花」的豆腐花味道是存在一點點的問題。

問題就是「Ben Sir豆花店」的豆腐花黃豆味道偏淡,結果都是要依靠旁邊的甜品味道去搭救。例如我之前吃的「黃豆豆腐花」,如果不是有大量黃糖跟糖漿的甜味搭救的話,豆腐花的味道其實是比較淡而無味的。
芝麻糊加黄豆豆腐花

同樣地,「芝麻糊加豆腐花」表面食到的味道,主要都是來自於表面的「芝麻糊」,反而放在底層的「豆腐花」,由於豆腐花的味道偏淡,所以「豆腐花」的黃豆味最終都被味道偏濃的「芝麻糊」完全蓋過了。

口味偏濃的「芝麻糊」本身,的而且確是它的芝麻香味,當然我認為「芝麻糊」的甜味在豆腐花味道偏淡的大前提下,「芝麻糊」甜味濃度可以再強一點。

我吃完了「Ben Sir豆花店」兩款不同口味的豆腐花之後,就把我在「Ben Sir豆花店」的終極試食目標,轉移到「Ben Sir豆花店」的飲品,港幣十五元一杯的「椰汁沙冰」身上。

試飲後的我認為「Ben Sir豆花店」的「椰汁沙冰」,才是「Ben Sir豆花店」真正招牌飲品。因為「椰汁沙冰」在飲品機器裡面,被攪拌得十分勻循樣子,「椰汁沙冰」的質感變得十分幼細。

如果不是因為「Ben Sir豆花店」只是街邊小食店,沒有堂食檯櫈的話,其實「椰汁沙冰」的口感,幼細得可以當飲品又可以,當「椰汁沙冰」是「椰汁雪花冰」甜品食又得,「椰汁沙冰」每口沙冰的椰奶味都甜到入心。
椰汁沙冰

我拿着手機,為「Ben Sir豆花店」的「椰汁沙冰」拍下寶貴照片後,就拿着又大又冰凍的「椰汁沙冰」在手,一邊徒步走路返回「采頤花園」,一邊開始飲用感受「椰汁沙冰」的椰汁甜味。

由於「Ben Sir豆花店」的店員,一次過製造出如此大杯的「椰汁沙冰」,所以我沿着新蒲崗返回「采頤花園」的路上,「椰汁沙冰」硬是感覺有喝極也喝不完的錯覺,直至我回到「采頤花園」小巴站為止。

或許「Ben Sir豆花店」的「豆腐花」味道還未算最甜,只能靠「豆腐花」溫暖的熱度搭救。「豆腐花」的最終味道效果,還不及甜味「椰汁沙冰」那麼值得我推薦給各位讀者們參考。
2018-05-10
20 分钟 (外卖自取)
$35 (宵夜)
黃豆豆腐花
芝麻糊加黄豆豆腐花
椰汁沙冰
2018-05-25 355 浏览
買左一碗外賣凍芝麻糊,難食過自己買罐裝加水開粉既芝麻糊,談不上滑,有明顯既粗粒,非常鞋口。完全唔香黑芝麻味,得死甜。不會再有下次,價錢一細碗仲要15蚊。又貴又難食。
2018-05-12 304 浏览
唔好講咁多,去左圖片先。點睇?夏日熱辣辣,行行下街,起正街轉角位,有間豆品鋪,見到價錢便宜就order左碗黃豆花,堂食都係七蚊。其實都唔算堂食,冇位坐,要企起路邊食,間舖頭側邊有個位比你放個甜品企起度食。但其實唔夠位,因為都幾多客。可以外賣自取。算啦,七蚊碗豆腐花,要求唔好咁多。同埋見到間鋪乾淨企理,絕對可以安心食。講講個豆腐花,d黃糖粉同糖水係任攞既,中意添幾多就幾多。豆腐花中規中矩,算滑。整體唔錯。會再光顧

2018-05-11
2018-03-22 185 浏览
豆腐花水準真係唔錯,好滑。自己加薑汁,黃糖同糖漿。同埋佢個流量都算大,所以個豆腐花直都有新鮮嘅出。芝麻糊唔算好特出,旁邊見到有啲炒好嘅黑芝麻,不過平民價錢,抵食之選!
2017-12-12 264 浏览
之前沒有發現這個路口轉角位有一間小店,其貌不揚,不過每次到放工時間都幾多人買糖水,見它中式糖水款式也眾多,也是大眾熟悉的口味,像豆腐花,芝麻糊,價錢並不算太貴,而旁邊也會有生曬的黑芝麻,看剛前面的客人點下單點芝麻糊,就興起叫了一客芝麻糊外賣。一碗純黑色的芝麻糊,幾滑的質地,但質地就偏稀,不夠味濃,而且芝麻香也不算突出,反而是覺得加了好多糖水的感覺,不過價錢都算親民。相信要是多落一些芝麻的話,味道會佳。

相信要是多落一些芝麻的話,味道會佳。
2017-10-02 298 浏览
因為係附近番工關係,成日食飯都會經過呢間Ben sir 豆花店,6蚊碗豆花己經好平,仲有黑豆同黃豆俾你揀。咁今次就揀左熱黃豆豆腐花食,豆味香濃,豆腐花亦都相當滑,一下滑入你嘅喉嚨中,非常滿足!佢嘅豆花同一啲老字號嘅豆品鋪比真係差不多質素,重覆多次仲要係6蚊,仲唔係性價比高?
2017-09-28
1 分钟 (外卖自取)