2020-03-09
因为疫情,人人都减少饭局。今次亚妹牛一请食饭,拣咗位于中环建设大厦嘅富豪饭堂「好酒好蔡」Howard’s Gourmet 食私房菜贪呢度地方阔落,安全卫生,早个几星期前亚妹已经订咗间房。话时话,我哋一家人真系好耐无饭聚,盛情难却,当然要去啦😋呢间中餐厅特别之处,系食咩你无得话事,全由厨师发办,以当日新鲜食材嚟决定菜式!一入间房,就感受到一种气派,餐厅以白色为主,配上水晶吊灯及桌上枱灯,特别光猛。六个人坐一张大枱绰绰有余,超舒服加埋个无敌景观,喺咁舒适嘅环境下食饭,重有亚妹支04年嘅Dom Perignon Brut香槟,美酒佳肴呢个侍应口中人称为「蔡老师」嘅蔡昊系潮州人,据悉原本做化工厂,做饮食乃半途出家,佢利用学过的化学知识,研究出自己一套入厨秘技,创立「好酒好蔡」私房菜。佢嘅烹煮方式在于创新,掌握食材温度,保留食物鲜味。不加味精,鱼露或蚝油等调味料,纯用盐、糖、胡椒粉简单调味,食材纯天然搭配,强调食鲜配茶单丛茶特别之处系无咖啡因,饮咗唔会瞓唔到,清香前菜 两款开胃前菜是潮州小食菜甫和腌制木瓜皮,可惜我一向不爱腌制食物,故提不起兴趣。 暖胃汤是南瓜汤 ,侍应提醒小心热,南瓜味浓郁,但
配茶
单丛茶特别之处系无咖啡因,饮咗唔会瞓唔到,清香
前菜
两款开胃前菜是潮州小食菜甫和腌制木瓜皮,可惜我一向不爱腌制食物,故提不起兴趣。 暖胃汤是南瓜汤 ,侍应提醒小心热,南瓜味浓郁,但汤不腻, 美味
头盘
九肚鱼一口食完,炸得松脆香口,又全不觉油腻,碟柑桔汁有惊喜, 沾上更提升鱼肉鲜味
主角
海参做到外脆内软,好似食紧花胶,口感软糯,胶质丰富。特色在无加调味料,只靠上汤配衬,食到原味而零腥味,口感与以往食过嘅完全唔同,滋味无穷
侍应话个上汤系用瘦肉+老鸡熬制,取其精粹,食落有好浓郁嘅肉汁味,馥郁醇鲜,留在舌尖上的味道,让我回味不己
之后,侍应帮我哋换上热普洱茶消滞,好贴心
侍应又细心提醒我哋小心热。个汤啲眉豆炖得好焾。
配角
呢处菜式好袖珍,大胃王会唔够食,好似去饮咁逐道菜慢慢上,需要优雅地品尝,我哋由12点几食到3点几
猪油渣炸得香脆如烟肉,十分好吃, 芥兰爽脆清甜,我钟意差不多食到尾声,发觉呢度食物无用高级食材,烹调手法平实,但简单平凡中能带出菜式嘅鲜美,相信食材新鲜系主要原因,加上烹调时间控制准确,每道菜都热腾腾,有水准
主食
潮州鱼片粉,舖上芹菜粒及炸过的蒜粒,带出蒜香及芹香,味道清新
甜品荟萃
开心果甜度适中,连同白莲蓉疍黄寿桃,好配合 ,分量啱啱好,为这午餐划上完美句号
好酒好蔡嘅嘢食纯尚天然,原汁原味,好啱我口味,但区区普通菜式,竟然过千一位,六个人一席菜盛惠八千大元,有啲揦脷,唔怪得话富人一席饭,穷人成个月人工
好多谢亚妹,俾机会我哋见识到富豪嘅生活享受,让大家一起有个黄金记忆球,感恩再感谢🙌🙏