2022-01-14 258 浏览
聚小馆 系大角咀马会附近有间小店,虽然店内装潢同一般茶餐厅分别不大,但餐牌上有有不少特色小菜,我今日就路经大角咀,决定一试特色。入去时系午市,餐牌上好多选择,店员定唔知系老细走埋黎推荐两个餐,分别系黑松露北海道元贝赞歧乌冬同龙虾汤西施泡饭。黑松露北海道元贝赞歧乌冬先讲个乌冬,汤底够味,但唔系特别浓郁,清清地,配料都系一啲野菌类,而主角之一元贝唔系特别大颗,数量亦不多,乌冬就因为系赞歧既,口感有弹牙感觉,尚可,有啲餐厅会煮得过火引致太软,分量一般,男仔食一个可能会唔够饱肚,呢个整体三粒星。🌠🌠🌠龙虾汤西施泡饭呢个店员话主角系个汤,配料无太大特色同冲击,就主要系一啲肉碎同饭焦,店员上菜时将饭焦全斗进煲饭入面,有视觉冲击,「炸」一声💥💥的而且确,个汤系感觉好有龙虾味道,真材实料,但同西餐饮既龙虾汤有分别,就系呢个汤不稠既,比较稀,可能因为中西式煮法分别,但缺点真系配料上十分单调,建议可以加啲海鲜例如鱿鱼、虾、青口、蚝仔等,丰富个饭,整体三星半分。✅✅✅☑️
聚小馆

黑松露北海道元贝赞歧乌冬