2016-03-28
香港人食个饭仔可以去到几尽?当你平日去到Simplylife门口,而自己又唔记得用apps拿飞时,你就知道原来香港人可以为左食个饭仔,可以花成一个至个几钟等位食个饭仔。Simplylife 以简朴风情为主,而设计上亦以英式设计为主 (可以参考摘星厨神 Burnt)。Simplylife 既食物如同其名 Simplylife Bakery Cafe 一样,它的面包真的非常出色;之不过咁,系我坐低无耐个 waiter 就拿左个面包同牛油过来,而我就同佢讲「我重未点野食㖞!」个 waiter 就好好笑咁讲「俾定你先啫!」Well... 唔系赶时间到咁呀?我唔点餐斋点饮品时,你个 waiter 情可以堪呢?系 Simplylife 好多人都会叫英式 All Day Breakfast,贪佢大件夹抵食;而我不知其他人知不知道英式 All Day Breakfast 既由来啰!系到食就唔好跟风,跟风就无左自己既风格,于是点咁几样好似隔离枱无乜点叫既野黎食!餐汤同餐饮要加HK$30元,抵唔抵就见仁见智。餐汤试过蘑菇汤同蕃茄汤,两样试完后都系觉得蕃茄汤好饮一点,或试我系比较钟意饮蕃茄汁/汤既人。两个汤
餐汤同餐饮要加HK$30元,抵唔抵就见仁见智。餐汤试过蘑菇汤同蕃茄汤,两样试完后都系觉得蕃茄汤好饮一点,或试我系比较钟意饮蕃茄汁/汤既人。两个汤其实都系足料同新鲜食材所造,蘑菇汤将蘑菇打到好蓉才煲汤;而蕃茄汤亦系一样,蕃茄搅拌至蕃茄蓉后才煲汤。
主菜方面,试了「鱼柳墨汁汉堡」和「哥达芝士烧烤蘑菇鸡肉汉堡」,配菜薯条炸得好出色,香口兼不油腻;就因为正正咁样而掩盖左主体汉堡包的味道。「鱼柳墨汁汉堡」的墨汁汉堡整得唔错,炸鱼柳亦好少粉,要知道食炸鱼要冒一个相当大的风险,就是「粉多过肉」,但这里就没有这个问题;唯独个沙律酱唔知佢想点……分开上又好似怪怪地,但放左系块鱼柳上面又觉得多过龙。
另一个汉堡包「哥达芝士烧烤蘑菇鸡肉汉堡」,芝士味浓郁,鸡肉亦可叫做嫰身。两个汉保同样系因为个配菜薯条炸得好出色,主体感觉平平无奇。
另外,爱吃肉的人可以试叫那个10安士既肉眼扒来食。我地叫左 Medium-Well,点知出到来系Medium,唔系 Medium-Well;但庆幸佢唔系俾 Medium-Rare 就已经感谢上帝。肉眼扒本身其实好难整得唔好,加埋芥末汁和少许黑胡椒粉就已经好好食。纵然俾错左熟透程度,但整体还是可以。
至于那个「白酒蚬肉辣肉肠意粉」,蚬肉很多,美足不足地方系洗得唔够干净,有几粒蚬食落系有沙……辣肉肠和意粉是硬身比较有口感,但不是每一个人都接受这种口感。
最后轮到餐饮冰茶,冰茶加两件橙落去都算配搭新鲜,味道几好,刚好中和返之前食物那些油腻味等。可以叫少冰、少甜及走冰,走甜。
整体而言,食物是有心去做的,但价钱方面……话晒系M字头集团,点会平俾你吖!点都好,系 Simplylife 食佢既面包同蛋糕,会比其他的美味得多。
Ice Tea
鱼柳墨汁汉堡