2019-01-01
平安夜 同主人十点几去睇戏,睇之前点都要食野。呢两年我地已经好少圣诞食好贵,反而可以坐埋一齐食餐饭就已经够。黎到戏院附近既呢个FOOD COURT,发现都几大同几多野食,我同主人都比呢间 confusion steak 吸引住 叫左两份400G牛柳,加左蒜油同套餐,有埋饭、可乐同汤。可能因为天气冻冻地个个都走黎食扒,都好多人排队买飞下 等左15分钟先有得落单。去到柜枱职员会问你想要咩同要唔要套餐个D,同埋即席帮你切埋牛肉,亦都因为咁要番多少少时间,落左单之后就可以返埋位等拎餐啦。等左20分钟就食得。一上餐就见到热辣辣既铁板冒晒烟,其实呢到既牛扒系唔会预先烧到全熟,而系烧到面头熟入边系生既,咁就唔驶食落太鞋啦。除左牛柳,铁板底都有D粟米同洋葱系底。每个SET都有一小杯肉汁。400g 牛柳有成三大旧,无乜脂肪位 牛柳本身应该有调过味,落过盐同黑椒,就算就咁食都唔会觉得无味。不过佢既肉有D位真系几韧,但有D位又算系焾。虽然唔会话韧到切唔开 (佢地有把专用既刀),但就暴露左佢地肉既质素唔太平均。好在佢地入边真系煮得唔熟,切开仲系鲜嫩既粉红色 不过亦因为咁,如果天气冻D个铁板
好在佢地入边真系煮得唔熟,切开仲系鲜嫩既粉红色 不过亦因为咁,如果天气冻D个铁板好快就会冻,咁唔钟意生食既朋友就无得用铁板既温度黎整熟D肉啦。而除左肉既质素一般,佢地另外一个问题就系白饭煮得太硬,好似无点落水去煮咁,唔够软熟。所以食既过程入边肥鸽将大半杯肉汁都倒左去饭到先令到D饭无咁干。咁又证明左佢地既原材料 (米、肉) 本身质素真系麻麻。
因为400g 既份量真系好多,所以肥鸽食完系超级饱。女仔食既话应该300g 就得。其实佢即席系你面前磅肉既做法系几有趣,但食落就无咩特别,下次黎到呢个FOOD COURT既话应该会试下其他食店了。