餐厅: 金飯館
资讯:

平安夜1点就收工,平日甚少食饭嘅我忽然想食麻甩饭,特别系好耐都冇食嘅椒盐猪扒饭炒底!前一日已上网睇边间好食,原本想食同事推介深水埗个间合兴旺茶餐厅,可惜逢周二休息,最后拣咗牛头角嘅金饭馆。原来椒盐猪扒饭得牛头角店先有,旺角分店系冇嘅,千奇唔好去错!大约点半左右去到,唔算多人,叫咗个椒盐猪扒饭炒底,即炒即炸嘅话都算好快上菜!第一眼见到镬气十足同份量充足,猪扒连饭堆到满满,旁边有啲炒椰菜,猪扒上面堆咗满满嘅类似避风塘嘅炸蒜粒同辣椒粒,外观好靓仔!第一啖食咗啖炒饭先,饭粒分明,好香口,猪扒都好松脆易咬,钟意食饭上面嘅蒜粒,好好送饭,不过我嫌唔够辣,问吓有冇辣椒油,但店员话呢度冇呢啲??辣椒油都冇算有点奇怪,而朋友话一碟椒盐猪扒饭炒底$78不包饮品好贵㖞,但我又觉得以咁嘅份量同卖相,都算物超所值!

椒盐猪扒饭炒底
热柠水