2011-12-30 43 浏览
平安夜的晚上, CAFE DECO虽然有MIN CHARGE, 但系有WINDOW SEAT又唔限时间, 已经值得去啦先要左一支名叫"VENEGAZZU CASA BLANCA"既BUBBLES, 雪得够冻, 有少少果味, 气泡十分幼细, 岩哂女仔饮 跟著当然要叫D生蚝食啦, 三款都系法国既, 最后既系FINE DE CLAIRE, , 味道清新肉质爽口,是三只中味道最淡的左面的系CATAREC, 海水味浓, 大只肉质较厚身 右面系BELON 000, 第一次食, 蚝味真系好浓, 食完之后阵蚝味仲可以留系口入面, 三款之中最好(当然亦最贵)再黎一个凯撒沙律加鸡肉沙嗲, 沙律菜好FRESH, 蒜蓉包极香, 可惜鸡肉沙嗲味道普通, 而且几干身主菜要叫左个安格斯牛肉汉堡, 虽然个汉堡就系得牛肉+芝士, 但系牛肉味道极浓, 而且十分JUICY, 简简单单已经好好食, 唔驶太多配菜和酱汁再要多个BBQ RIBS, 分开左两件, TOTAL有六支骨, RIBS入哂味, 而且肉质好SOFT, 食哂都唔会觉得好腻最后当然系甜品环节啦先黎草莓奶冻雪糕配暖朱古力蛋糕, 雪糕用左MOVENPICK既, 味道

左面的系CATAREC, 海水味浓, 大只肉质较厚身

最后当然系甜品环节啦

先黎草莓奶冻雪糕配暖朱古力蛋糕, 雪糕用左MOVENPICK既, 味道极之香浓, 加上暖心朱古力蛋糕, 一冻一热咁非常好食
我既就系CREAM BRULEE加火焰RUM酒, 即场系面前烧焦个面再加上杂莓, CREAM BRULEE蛋味浓厚, 而且极度细滑, 焦糖再加埋杂莓RUM酒, 味道层次丰富, 确实为呢餐烛光晚餐画上一个完满既句号
题外话/补充资料: 侍应对酒类和生蚝品种认识唔深, 希望呢方面可以改善下
2011-12-24
庆祝纪念