2024-12-27
1970 浏览
第一次光顾米芝莲食肆,顺理成章首次写食评就献畀船记。一行三人慕名而至,入到内已见座无虚席,好彩之前有订位。 打开餐牌,好多款都想食,对于有选择困难症嘅我哋,只好劳烦店长推介。第一道 :淮山杞子三宝炖螺头汤 4-6位用 ($588),已预先为我哋盛起四碗汤,跟住再𢳂起汤渣送上。先呷一口汤,好鲜甜;用筷子翻看汤渣有啲乜料,除咗淮山杞子螺肉,仲有鸡腿鸡脚鸭脚瘦肉猪脚等等,咁多材料,难怪啖汤清甜回甘。第二道 :船记叉烧皇六件 ($98),肥瘦适中卖相吸引,虽然只得六件,但因为厚切,所以仍算有睇头。 连平时只肯食全瘦叉烧嘅我,都忍唔住挟一块,肉质软腍入口即融,不愧米芝莲级数。第三道 :鸡油花雕蒸中虾配稻庭乌冬($688),只碟好大,啲汁好多,又有乌冬,好惊食唔晒。由于虾已被剖开对半,所以唔驶落手剥,只需用筷子辅助就去壳。 虾肉醮上黄澄澄鸡油汁放入口有一股酒香味,乌冬口感Q弹,配埋汁一齐食,好味!啲虾切对半后,又要将之排列整齐,应该要花唔少时间,所以餐牌写明要一日前预订,不过我哋冇预订都有得食,可能系店长视乎当时情况而定。最后系上汤蒜子浸豆苗胚 ($168),呢款较为普通,而且有少贵,
一行三人慕名而至,入到内已见座无虚席,好彩之前有订位。
最后系上汤蒜子浸豆苗胚 ($168),呢款较为普通,而且有少贵,不过豆苗加上汤一齐煨都几鲜嫩。
甜品系蛋白杏仁茶 ($45),唔太甜嘅香浓杏仁茶内有滑滑蛋白碎,我的最爱,无得输,为呢餐划上完美句号。
总结 :食材新鲜,连小食嘅花生都好好味,虽然有啲菜式收费唔便宜,不过话晒系工夫菜,制作需时,值唔值就见仁见智。
职员上菜同收碟嘅效率都好高,整体都满意。 不过地方就稍为狭窄咗啲,多人时甚至会椅背贴椅背。