2022-05-01
数以年计冇食过北京楼,今次系有人请先再食,诧异佢居然水准下降咗咁多。再咁落去迟早执笠。我宁愿食对面间念川居。讲吓佢发生咩事:1)服务订唔到台,迫人排队,GULU App应该系废咗武功,Click完一大轮入去,先话俾你知冇得订,又唔俾拎飞。浪费时间。冇得订好心唔好放Option出黎玩人啦。点餐有一本本既MENU,但入座又无讲原来点心要另外响QR Code先有,一啲𩠌要睇MENU,一啲𩠌又要睇MOBILE, 两边内容唔同。咁都算,仲要点心分咗中国点心同中国北方点心,例如北京菜肉水饺咁,两个类别都有佢,但系两边价、量又唔一样架㖞。User experience 极差。落单姐姐态度差又唔耐烦,分分钟以为自己前世得罪咗佢。响佢极速收走Menu情况下,嗌少咗嘢,(都好o既。)2)飞虫乱舞集团式经营应该对清洁有规范,点知成餐有飞虫仔不断飞舞。拨极都仲有,好忟。座位已经好入唔靠门唔靠厕所,咁Dirty系发生咩事?3)食物质素北京楼价钱唔平,食物质素一向都唔差,今日食既野却系极差。生煎包,未掂佢已见表皮系裂开既,咬开入面完全冇汁,好干,肉已经缩埋一住。好明显唔新鲜(或者系雪过黎),唔好食。北京填鸭作为招
再咁落去迟早执笠。我宁愿食对面间念川居。
讲吓佢发生咩事:
1)服务
订唔到台,迫人排队,GULU App应该系废咗武功,
Click完一大轮入去,先话俾你知冇得订,又唔俾拎飞。
浪费时间。冇得订好心唔好放Option出黎玩人啦。
User experience 极差。
落单姐姐态度差又唔耐烦,分分钟以为自己前世得罪咗佢。
响佢极速收走Menu情况下,嗌少咗嘢,(都好o既。)
2)飞虫乱舞
集团式经营应该对清洁有规范,点知成餐有飞虫仔不断飞舞。
拨极都仲有,好忟。
座位已经好入唔靠门唔靠厕所,咁Dirty系发生咩事?
3)食物质素
北京楼价钱唔平,食物质素一向都唔差,今日食既野却系极差。
好明显唔新鲜(或者系雪过黎),唔好食。
北京填鸭作为招牌,个饼皮居然系完全唔热既,
填鸭同样唔够热,皮唔脆,鸭肉唔香口,完全冇入口即溶既油脂感,连摆盘睇落都有啲求其。
温度系致命伤,唔够热已扣好多分。好Sad!
北京芝麻大饼,又系一个令人失望既点心,
炸既淀粉一般都唔会难食,但佢馅极少(看图),芝麻炸完Suppose好香口,但佢又唔够香。
我明佢价钱唔贵,但食过大都烤鸭个黄金芝麻饼之后,有比较,有伤害。
北京楼呢个输九条街左右,冇下次。
葱油拌面
跟餐迫于无奈食咗呢个拌面,同行者未上台已讲:呢个面好难食架。
我心谂有冇咁夸呀,试咗一啖,原来真系恶梦黎。
一夹上手,成旧面痴埋一住,其实睇张相都应该feel到有几Overcook,成碗隔夜米线咁既样
食到入口除咗成口都系油之外,冇其他野留低。
呢种面好明显唔适合攞黎做拌面。
可以话我自己响屋企整都好食过佢。
宫爆虾球
同行者话Size同以前比缩咗水,呢个我冇比较,不予置评。
味道OK,入口都弹牙。
总结
食完人均消费>250,然而食物质素对唔住呢个价,曾几何时北京楼都系一个信心保证黎,旺角呢间都屹立多年,时至今日愈做愈差,连服务同清洁竟然都唔合格,真系唏嘘,可唔可以把关得好啲?