俩口小吃 (元朗)📍元朗凤攸北街5-7号顺丰大厦地下18号舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━超级火爆嘅米芝莲小店🔥 主打刈包同压饼 最近仲预告要进驻中环开分店! 对港岛嘅朋友嚟讲方便劲多 不过就唔知要排几耐队啦🙈平日开门前20分钟就到 不过前面都有几位排队 加上制作需时 最后都系1点几先拎到 大家去就要比定心理准备排队吖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍤 泰式虾饼刈包 $49 ▶︎ 刈包皮包住炸虾饼 油炸鬼脆脆 豆角粒 咸蛋黄酱 饭素 青柠等 内馅非常之丰富 size同手掌差唔多大😆▶︎ 首先要赞刈包 真系非常松软 咬落温热软熟 同急冻𠮶啲真系好唔同👍🏻▶︎ 炸虾饼都非常之优秀 排队𠮶阵见住老板即炸虾饼 超级厚嘅虾饼咬落非常满足 外层够脆 炸粉都唔会好厚 内里汁水充足 虾味鲜甜 亦都唔会觉得混咗好多粉🤩▶︎ 其余嘅豆角同脆脆增添咗口感 硬脆 爽脆 松软 爆汁 各种口感都体验到 😲▶︎ 自家制咸蛋黄酱味道偏淡 唔讲唔系好感觉到系咸蛋黄 不过感觉好有泰式风味 最后仲可以自己加青柠解腻 整体非常之balance 好味指数:●●●●●━━━━━━━━━━━
俩口小吃 (元朗)
📍元朗凤攸北街5-7号顺丰大厦地下18号舖
🍤 泰式虾饼刈包 $49
好味指数:●●●●●
泰式虾饼刈包

🫔 芋泥肉松压饼 $28
▶︎ 压饼皮非常薄 四围煎到焦香 入面包住厚厚嘅芋泥馅 面上再加咗海苔肉松
▶︎ 芋泥有好天然嘅感觉 口感顺滑而芋头味好够 甜度亦适中
▶︎ 不过个人唔钟意上面嘅肉松 肉松偏油润 已经唔酥脆 会觉得有阵奇怪嘅腥味 如果转一转肉松牌子我觉得会好好多🫢
好味指数:●●●◐○
芋泥肉松压饼

🧀 芝士压饼 $26
▶︎ 压饼皮真系好薄 内馅除咗芝士 仲有芝士同芝士同芝士 不过size似乎比芋泥同抹茶压饼都大少少
▶︎ 芝士味好重 食得出系多种芝士混埋一起 所以既拉丝又有不同层次嘅奶香同咸香 芝士控一定满意 不过整体嚟讲比较单调
▶︎ 不过一定要记得趁热吃 冻咗会超级容易觉得漏同滞 而且芝士会变硬唔拉丝🥲
▶︎ 食吓食吓可以见到芝士内馅仲会滴油 所以咬几啖已经感觉有啲油腻 最好多人share食🫶🏻
好味指数:●●●○○
芝士压饼

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到访日期: 6月中(午餐)
快乐指数😋: ⑧⑥/①⓪⓪
性价比: 🌕🌕🌕🌕🌖