2023-09-13
天后新开居酒屋食物款式几多㖞!有齐串烧、刺身寿司、锅物、拉面乌冬炒饭、烧物、天妇罗等料理,仲有好多款日本酒,好岩大家放工黎chill chill!餐厅店面都几大,唔会太迫夹。重点系平日都开到凌晨1点,可以同朋友慢慢倾了。逢星期五六9pm-11pm好似仲有live music!▪️爆血之作一肝入魂拼盘 $188/5串超邪恶嘅串烧拼盘!分别有鹅肝、牛膏、牛肝、羊膏、鸡肝~ 一上枱已经闻到个阵油香,肥仔特别钟意平时好少见嘅牛膏羊膏,外层焦脆一咬爆油。鸡肝都唔错,绵滑重肝味。不过唔建议怕肥怕油腻嘅人士嗌▪️烟熏鲭鱼禾草烧 $298师傅先用日本稻草明火烧烤鲭鱼,再放入烟熏木箱以桃木烟熏熟。鲭鱼好软滑,有少少半生熟嘅口感,鱼味同烟熏香同样突出,都算我食过数一数二好食嘅鲭鱼▪️北海道海胆虾片 $288/2件虾片新鲜炸起,好香脆!马粪海胆软滑带海水味,呢个combo好难唔好食,唯独贵左少少▪️半熟赤鯥配海胆鱼眼晶酱汁寿司 $98/件好特别嘅一款寿司!酱汁用左海胆同鱼眼特制而成,赤鯥则昆布腌制7小时 再以低温慢煮做成半生熟,质地带点弹性,鱼味十足,酱汁较平时更有骨胶原嘅感觉,可惜海胆味偏淡▪️紫苏鸡皮虾 $68/
▪️爆血之作一肝入魂拼盘 $188/5串
▪️烟熏鲭鱼禾草烧 $298
▪️北海道海胆虾片 $288/2件
▪️半熟赤鯥配海胆鱼眼晶酱汁寿司 $98/件
▪️紫苏鸡皮虾 $68/串
外层嘅三黄鸡皮烧得好脆,一食满口鸡油焦香,入面嘅海虾微弹,加左紫苏叶感觉上无咁腻。
▪️黑豚冲绳苦瓜炒蛋 $78
苦瓜爽脆苦而不涩,豚肉极肥,超重油脂香。加上蛋味浓郁嘅晓蛋,简单得黎好食!
▪️味噌博多牛肠锅 $168
日本牛小肠肥美软弹,一啲都唔韧。汤底加入九州、西京味噌混合而成,唔会太咸,重口味人士就觉得可以再浓啲啦~
▪️白松露油薯仔蛋沙律 $78
日本新薯软淋重薯味,面头洒满咖喱粉,香得黎唔会太辣,带淡淡白松露香。
🍶Garyubai Sparking wine
平时好少饮Sparkling sake,估唔到有bubbles、medium dry嘅清酒,同油香澎湃嘅串烧又几夹,一减油腻感之余,sake嘅甜味亦会更突出。
整体嚟讲,好岩放工黎chill chill!食物款式多几岩送酒,有两三道都几有惊喜 (烟熏鲭鱼禾草烧、紫苏鸡皮虾、黑豚冲绳苦瓜炒蛋) 不过价钱偏贵