2018-04-29
今日下午同朋友出开旺角女人街揾食, 大家都知女人街两旁有好多餐厅。我们见到这间餐厅名称好亲民, 多数都是为街坊服务, 于是进店坐下。店舖墙壁画上壁画, 很卡通亦很美观怀旧。鲜虾青苹果沙律 $68我们头盘就系点左个鲜虾青苹果沙律, 青苹果清爽很甜, 鲜虾亦很有鲜味, 沙律菜拌底有很多和清脆爽甜, 伴以沙律酱顿时觉得很新鲜开胃。三文鱼牛油果焗饭 $98跟住主食点左个三文鱼牛油果焗饭, 咪以为细细盘唔够食唔够饱, 但原来食落都唔少份量, 牛油果都几多, 焗饭都沾满了牛油果的味道, 很creamy, 焗饭系先炒完啲饭再去焗, 所以很有饭香味, 饭粒很爽, 不会太硬太黏, 三文鱼亦很鲜甜。紫薯西多士 $68而甜品呢, 我们就点左呢个紫薯西多士, 这个西多士真系不得了, 有六件似薯饼既西多士, 底部仲有棉花糖, 上面有吉士酱和紫薯蓉, 仲有雪糕和爆谷点缀, 真够份量。西多士的热度令雪糕和棉花糖溶化, 再沾上紫薯蓉一齐食, 热中带冻亦有甜味, 这种食法很新鲜很特别。 这个甜品真心值得推介。其实食左两件都很饱, 但不想浪费食物, 于是点杯热柠水消消滞后再食。
店舖墙壁画上壁画, 很卡通亦很美观怀旧。
鲜虾青苹果沙律 $68
三文鱼牛油果焗饭 $98