2024-09-06 644 浏览
起10/8嘅时候,同朋友走左去观堂骆驼漆大厦,无意中见到有呢问专食鳝鱼嘅店舖。当时虽然系午餐时候,但冇话特别多人,环境比较静,格局比较似新装修,但店员服务算ok。不过水要自己去吧台拿。当时就叫左个日式芥辣味同中版豉椒酱油味。鳝鱼系切片上,都可以食到佢蒸鱼特有嘅鱼油香味同鳝鱼特有嘅弹牙口感。日式芥辣味系甜酱油打底,然后外加一小堆芥辣放起碟侧面等你自己混合。食落口味偏甜咸味,加左芥辣之后味道会更加复杂,系点精之笔。而中版则应该更加符合香港人嘅口味,系家常蒸鱼嘅味道。个汁主打咸,鲜,辣,酱油嘅咸外加上辣椒同豆豉令到鳝鱼嘅肥美更加突显到出来,因此送饭一流。整体呢讲食物质数高,价格亲民,午市大约100以内,我记得好似60-80左右。份量唔系特别多,如果胃口较大嘅话有可能会觉得唔满足,但正常应该系够食。比较推荐。

2024-08-10
午餐