2022-05-12
放假朋友约我去食湾仔Omakase,湾仔呢间店食Omakase 只需 $680就食到,真系平民价就食到高质嘅日本料理睇完餐牌就拣咗由厨师发办嘅[华 Hana Course]套餐一共有17 道菜先嚟[前菜]加上咗柚子皮嘅 “樱煮八爪鱼”,口感软熟,甘香好味。之后系[蒸物]“蟹肉鱼籽蒸蛋” 舖上金箔嘅蒸蛋,口感超滑,有好多蟹肉,鱼籽口感鲜甜,个有虾肉及菇在内[刺身 2点]新鲜嘅“牡丹虾”肉质鲜甜爽口;而“平目鱼”配上樱花盐及虾壳粉,令鱼嘅鲜味更突出,肉质鲜嫩[手卷]拖罗手卷入面有吞拿鱼蓉,加入咗吞拿鱼油、黄瓜,口感鲜甜,吞拿鱼蓉肉质滑嫩,包住块脆口紫菜,口感外脆内软;伴碟系自家制嘅烟熏萝卜、腌萝卜及牛蒡,另配上柚子皮由师傅选择食材[手握寿司 9件]每款各有特色,口感鲜甜美味,师傅会逐件逐件放上碟上。“真鲷寿司” 加上柚子胡椒,令鲜味更突出;加咗五色芝麻嘅 “墨鱼寿司”,爽口弹牙;“小肌 光物鱼” 加有柚皮,鱼质鲜嫩,入口即化;“吞拿鱼赤身背部、中拖罗、大拖罗” 新鲜美味,鱼油脂甘香,入口即溶;“日本半熟车海老” 师傅会系我面前搣虾壳,食落爽口弹牙;“北海道帆立贝” 超厚身,劲肥美,入口软滑
由师傅选择食材[手握寿司 9件]每款各有特色,口感鲜甜美味,师傅会逐件逐件放上碟上。“真鲷寿司” 加上柚子胡椒,令鲜味更突出;加咗五色芝麻嘅 “墨鱼寿司”,爽口弹牙;“小肌 光物鱼” 加有柚皮,鱼质鲜嫩,入口即化;“吞拿鱼赤身背部、中拖罗、大拖罗” 新鲜美味,鱼油脂甘香,入口即溶;“日本半熟车海老” 师傅会系我面前搣虾壳,食落爽口弹牙;“北海道帆立贝” 超厚身,劲肥美,入口软滑,鲜甜好味;“烧鹿儿岛和牛” 食到油脂甘香,入口即溶
最后嘅[甜品]系 “江户前玉子” 无加入面粉,用纯蛋整成,入口即溶,浓浓蛋香
仲有[汤 + 水果]最后系热辣辣嘅 “味噌汤” 及甜到入心嘅 “北海道哈密瓜”,超多汁,食完觉得好幸福
除咗Omakase套餐外,另外叫咗碗[稻庭乌冬 $68]可选冷或热,乌冬面质幼细,扁扁长长,口感带点韧性;[味醂鱼干 $58]味醂腌制后烘干,油脂清香 及[自家制免治鸡肉串 $38]免治鸡肉串,肉质嫩滑,够哂juicy,再配埋蛋酱一齐食,就更好味
鮨乐 - 湾仔店
湾仔港湾道30号新鸿基中心1楼137-139号舖