红磡有条美食街,一直只闻其名,从未拜访过。聚一醉就位于呢条美食街。港铁黄埔站开通后,去就更方便。地方阔落又干净。冷气通风做得唔错,食完唔会一身边炉味。小店似是家庭式经营,伙计醒目反应快,更会主动介绍当日新鲜食材。点菜后,伙计捧上调味料。调味料放入玻璃罐入面,并有盖。玻璃罐十分干净,唔会NUP次次。蒜蓉,辣椒加豉油。一直以为胡椒猪肚汤只能系潮州打冷先饮到。估唔到呢度汤底有得拣  超级多料,椒味浓郁。净饮汤都抵炸鱼生 $32香,脆,分量十足。手切牛颈脊 (小) $218原本打算要手切肥牛,好彩伙计提点好正。分量多唔在讲,单睇相已见到肉色鲜红,十分新鲜。脂肪比例媲美和牛,然而牛颈脊咬落有口赵头,而唔痴牙。牛味满分,加上汤底的胡麻感觉,层次分明。安格斯牛柳粒 $88牛柳粒的脂肪比牛颈脊多。但因牛柳粒较厚,脂肪多就唔容易令肉质变韧。个人觉得呢个牛柳粒入口果种舌头与油脂交溶的感觉,比起肥牛来得实在。墨鱼滑,虾滑双并 $88双清打得非常细腻,唔会食到一粒粒。碌耐D都唔会影响口感。另叫左可乐,一枝都只系$8。
红磡有条美食街,一直只闻其名,从未拜访过。

聚一醉就位于呢条美食街。港铁黄埔站开通后,去就更方便。
地方阔落又干净。冷气通风做得唔错,食完唔会一身边炉味。
点菜后,伙计捧上调味料。
蒜蓉,辣椒加豉油。
胡椒猪肚鸡汤底
一直以为胡椒猪肚汤只能系潮州打冷先饮到。
估唔到呢度汤底有得拣 [胡椒猪肚鸡 $128]
超级多料,椒味浓郁。净饮汤都抵
炸鱼生 $32
香,脆,分量十足。
手切牛颈脊 (小) $218
原本打算要手切肥牛,好彩伙计提点[牛颈脊]好正。

安格斯牛柳粒 $88
墨鱼滑,虾滑双并 $88
双清打得非常细腻,唔会食到一粒粒。碌耐D都唔会影响口感。

另叫左可乐,一枝都只系$8。
题外话/补充资料: 价钱街坊,用料新鲜讲究。地方干净舒服,值得一去再去。
2016-10-22
  • 手切牛颈脊 (小) $218