平时比较少去土瓜湾,朋友最近介绍一间新开西餐厅,平民价钱但系高级食材,星期五放工就专登黎HAPPY FRIDAY!-餐厅位于小巷入面,细细间的餐厅,简单装修,墙上放左好多不同酒类,有去左欧洲既感觉~-我地各自叫左一份晚市套餐$298,再加钱要海鲜/转主菜。-头盘:西班牙黑毛猪火腿 平时食既ham都系冻食,呢度既黑毛猪火腿有惊喜!轻轻煎过,入口微暖,唔会过咸,配合埋蒜蓉包一齐食岩岩好!-前菜:白酒忌廉炒北海道带子+$88炒带子煮得刚好,好弹牙爽口,店员仲专程为我们介绍要配合埋下面既洋葱一齐食,可以更加带出带子的鲜甜味~-前菜:香蒜西班牙橡果饲养黑毛猪腊肉肠炒虎虾+$88店员介绍呢道菜系用了黑毛猪火腿的油去炒,咸香味十足,再加上黑毛猪腊肉肠,食落去好香口,一点都不油腻~虎虾肉质结实弹牙,炒得好香。-松露蘑菇汤味道浓郁,充满松露香;好足料,饮落去每啖都系磨菇粒。-去到主菜:烧湿熟成美国牛肩排配醋青酱牛肩排熟度刚好,牛肩本身比肉眼有咬口,但胜在牛味更重~喜欢食牛既不可错过~配合酸醋青酱,好清新!-香煎法国鸭胸配香橙蜜糖汁+68鸭肉鲜嫩, 连少少鸭皮,特别喜欢个酱汁,酸酸甜甜,食落一点都唔油腻~

我地各自叫左一份晚市套餐$298,再加钱要海鲜/转主菜。

头盘:西班牙黑毛猪火腿

前菜:白酒忌廉炒北海道带子+$88
白酒忌廉炒北海道带子

前菜:香蒜西班牙橡果饲养黑毛猪腊肉肠炒虎虾+$88
香蒜西班牙橡果饲养黑毛猪腊肉肠炒虎虾

松露蘑菇汤
味道浓郁,充满松露香;好足料,饮落去每啖都系磨菇粒。

去到主菜:烧湿熟成美国牛肩排配醋青酱

香煎法国鸭胸配香橙蜜糖汁+68

任食沙律,黑松露薯条
薯条即炸好香脆!不过食左咁多野都已经好饱,都唔洗再添沙律同薯条。

最后还有餐饮及雪糕作甜品,好满足!
店员同我地解释当晚得一位厨师,所以野食都需要耐D时间,不过店员十分热情招待,每道菜都细心介绍,同埋每道菜都睇得出厨师有心机~等待绝对有价值!
白酒忌廉炒北海道带子
香蒜西班牙橡果饲养黑毛猪腊肉肠炒虎虾