2017-05-30 12728 浏览
年纪渐长, 特别注重健康饮食, 尤其是长者们。爸妈茹素多年, 我也照样习以为常, 但偶尔就会放肆一吓!屋企附近新开咗两间素食餐厅, 平日经过, 总是排晒长龙!难得近期热潮稍微过, 一于孖住爸妈去食素……话虽如此, 始终都系book定位好啲, 星期六、日walk in嘅话, 去到就预咗要有排呆等嘞!三人行, 星期日中午12点准时到达。餐厅内已坐满六、七成客人, buffet枱亦出现咗人龙排队拎嘢食, 侍应生安排咗靠近门口嘅位置畀我哋。食完先畀钱, 客人毫不客气一窝蜂咁横扫, 难怪我哋一出去就已经无乜嘢食啦!好彩餐厅醒水, 会不停refill番, 算系咁!68蚊免加一嘅自助餐, 大家唔好expect系啲新派fusion素菜呀!大部份嘅素菜都系以瓜菜、豆腐、菇菌类为主食, 而且味道清淡, 一啲都唔重口味, 系切切实实嘅"素食主义"呢!一盘盘唔同款嘅纯炒菜, 计有炒菜心、炒白菜仔、炒菠菜、炒唐生菜等等, 非常住家feel!另有菇菌豆腐类嘅杂炒苦瓜、豆角、西芹、黑木耳、翠玉瓜、胜瓜、菜饺、西兰花、椰菜花等等嘅家常菜, 不过煮得较为油腻!也有炆南瓜、白萝卜、豆腐卜、豆腐角等等啦, 送饭啱晒!清淡
!屋企附近新开咗两间素食餐厅
, 平日经过, 总是排晒长龙
!难得近期热潮稍微过, 一于孖住爸妈去食素
……

嘞!三人行, 星期日中午12点准时到达[无肉食]。餐厅内已坐满六、七成客人
, buffet枱亦出现咗人龙排队拎嘢食
, 难怪我哋一出去就已经无乜嘢食
啦!好彩餐厅醒水, 会不停refill番
, 算系咁!

素菜自助餐

一盘盘唔同款嘅纯炒菜, 计有炒菜心、炒白菜仔、炒菠菜、炒唐生菜等等, 非常住家feel!另有菇菌豆腐类嘅杂炒苦瓜、豆角、西芹、黑木耳、翠玉瓜、胜瓜、菜饺、西兰花、椰菜花等等嘅家常菜, 不过煮得较为油腻!也有炆南瓜、白萝卜、豆腐卜、豆腐角等等啦, 送饭啱晒!清淡啲嘅有白粥, 啲粥煲得够绵
!蒸豆腐, 又淡又滑。素饺, 饀料微辣, 饺皮较厚
。蒸红豆糕, 有粒粒红豆, 唔会太甜
!蒸千层糕, 软糯、甜度刚好
!饱肚嘅有炒面、肠粉等。

想食香口嘢食嘅可以拣炸芋蓉春卷
, 热辣辣, 十分香脆, 芋蓉馅又多
!炸芋丝饼, 入口较为硬脆!炸素菜腐皮卷, 爽脆非常
!炸地瓜球、炸煎堆, 外脆内软, 香甜十足
!椒盐豆腐, 豆腐虽然嫩滑, 但淡口到完全无椒盐味
!煎萝卜糕, 煎得好轻手
, 似蒸嘅多, 而且无乜配料!煎马蹄糕, 马蹄虽少但清甜!
素菜自助餐

呢度都有冷盘, 如薯仔沙律、沙律菜、红菜头、黑木耳、粟米、酸瓜、凉粉等等。

甜品就有红豆沙
, 虽未至于起沙, 但超多红豆
, 亦唔会过甜!
红豆沙

汤水有西洋菜汤
, 老火靓汤, 好多西洋菜!
西洋菜汤

饮品有水、茶、柠檬水。

限时75分钟, 由于款式唔多, 来来去去都系𠮶几款, 半个钟都够晒我哋食了!眼见每位客人都好惜食
, 食饱后自觉地收拾碗筷碟子, 非常自律

整体虽属一般, 但少盐少甜
, 价钱又咁平, 要求唔高嘅话, 可以一试
2017-05-28
红豆沙