2012-11-21
今晚要到黄金商场买电脑用品后,顺便到附近食肆食埋晚餐至返家。因今晚有些雨及天气有点潮湿,脑中一闪之下就想食咖喱,咁就去对面街嘅喀什米尔咖喱屋。咖喱屋由印巴藉人士主理,店舖面积很细,大约得+八个座位,佢哋嘅食餐都系朴实无华,主菜祇系牛、鸡、羊及鱼,冇贵价嘅海鲜及猪等食品,系一间平民化嘅清真咖喱店。今晚我点了 - 咖喱薯仔大豆(Aloo Chana) 连薄饼(Paratha) 套餐 + 芒果酸乳(Mango-Lassi)薄饼 - 一啲都唔油腻,送到枱上仍然非常热辣,咬一口,质地烟奀,用来点咖喱汁来食,正!主菜 - 咖喱薯仔大豆,唔似其他食肆做法咁煮到成蓉,佢哋将薯仔粒及鹰咀豆放落咖喱一齐煮,但仍然保留粒状,令人食落有质感及咬口,我反而喜爱;而佢哋嘅咖喱一啲都无欺客,咖喱随了有蕃茄的甜味,更食到大量的香料,非常浓香。食第一口,有微辣的感觉,你便会给它骗了而掉了轻心,佢嘅咖喱香辣由舌头慢慢加重渗出,最后我都要饮一口芒果酸乳来解辣。芒果酸乳 - 令我有惊喜,不会酸,有啲似芒果奶昔,但有非常香浓的芒果汁味及重奶味,唔会过甜,用来解咖喱的辣味一流。
今晚要到黄金商场买电脑用品后,顺便到附近食肆食埋晚餐至返家。因今晚有些雨及天气有点潮湿,脑中一闪之下就想食咖喱,咁就去对面街嘅喀什米尔咖喱屋。 咖喱屋由印巴藉人士主理,店舖面积很细,大约得+八个座位,佢哋嘅食餐都系朴实无华,主菜祇系牛、鸡、羊及鱼,冇贵价嘅海鲜及猪等食品,系一间平民化嘅清真咖喱店。 今晚我点了 - 咖喱薯仔大豆(Aloo Chana) 连薄饼(Paratha) 套餐 + 芒果酸乳(Mango-Lassi) 薄饼 - 一啲都唔油腻,送到枱上仍然非常热辣,咬一口,质地烟奀,用来点咖喱汁来食,正!
主菜 - 咖喱薯仔大豆,唔似其他食肆做法咁煮到成蓉,佢哋将薯仔粒及鹰咀豆放落咖喱一齐煮,但仍然保留粒状,令人食落有质感及咬口,我反而喜爱;而佢哋嘅咖喱一啲都无欺客,咖喱随了有蕃茄的甜味,更食到大量的香料,非常浓香。食第一口,有微辣的感觉,你便会给它骗了而掉了轻心,佢嘅咖喱香辣由舌头慢慢加重渗出,最后我都要饮一口芒果酸乳来解辣。 芒果酸乳 - 令我有惊喜,不会酸,有啲似芒果奶昔,但有非常香浓的芒果汁味及重奶味,唔会过甜,用来解咖喱的辣味一流。
题外话/补充资料:
店员对顾客很有礼貌,而且能讲流利的广东话,沟通点菜唔成问题