2023-12-11
行过街市,一肚子嘢谂,揾到间地道嘅客家小菜馆,决定落场一试身手。入到去空气中已经夹杂咗阵阵香味,我嘅胃都开始跳舞啦!先点咗碗客家盐焗鸡,啖啖肉嘅,皮脆肉嫩,又保留咗鸡嘅原汁原味,正!捞埋啲鸡下来酥脆嘅皮,口感层次分明,真系惹味到㗎喳!转个头,再试吓酸菜炒肉丝,酸酸地嘅菜同嗌口嘅肉丝交织,咸香得嚟又唔腻口,简直系开胃王!仲有攞命必试嘅豆豉蒸排骨,豆豉味道啱晒口,排骨松化得刚刚好,入口即化。搭埋啲弹牙细嫩嘅四季豆,𠮶种咸香同绿色滋味绝配👌!最后绝对唔可以错过自家制甜品 – 糯米糍。呢个甜品外层烟韧有嚼劲,包裹住甜甜豆蓉心,每一啖都喺嘴里爆发开,简直系正到爆炸💥!真心觉得,好嘢味道不需高攀,食完之后心情都好咗,有种被呵护嘅满足感。今晚食咗个幸福,回家路上一路都系甜嘅🍽️。