2021-12-05
今日同女友去澳南海岸食饭,Our Little Dream既门面平平无奇,但餐牌却吸引到我,晚市套餐最平只要$288😱餐厅由一对90后夫妇经营,今日我仲见到佢地两个可爱既仔女!入面餐厅面积几大,厨房属于开放式。全部座位放置系餐厅既一边,剩下既空间系儿童既游乐场。一坐低老板娘送上一粒看似朱古力既小食,原来系墨鱼汁制成既天妇罗,入面系刺身级嘅带子🤩。外层面衣香脆薄身,浓郁既蒜蓉酱同鲜甜既带子好夹,估唔到小食已经咁精致😍- 希腊鱼汤 🇬🇷 味道同中式鱼汤截然不同,柠檬同香草既味道好突出,另外鱼无骨兼肉质鲜嫩。平时西餐嘅餐汤多数系忌廉汤或番茄汤,今次希腊鱼汤有惊喜,一饮便爱上😍- 风干火腿番茄蓉包片🇪🇸餐厅将风干火腿切得比较碎,食既时候唔需要过度既咀嚼🤣。面包非常香脆,加上蕃茄碎同少许橄榄油,香味扑鼻,同时几开胃。- 日本真蚝配樱花虾意大利饭 🇯🇵 嚟自岩手县既真蚝同我手掌一样大。肉质饱满口感肥美。另外配上冲绳既海葡萄,口感超似鱼卵。意大利饭由樱花虾同紫菜整成,食落唔会话太creamy食一两啖就好腻,加左樱花虾令口感更丰富。套餐加$50就可以食到别出心裁既意大利饭同生蚝😚- 龙虾意粉厨师将虾头
- 希腊鱼汤 🇬🇷
- 风干火腿番茄蓉包片🇪🇸
- 日本真蚝配樱花虾意大利饭 🇯🇵
- 龙虾意粉
厨师将虾头炒香然后制成酱汁,味道非常浓郁,入面仲有虾粒添!酱汁稠身既质感令意粉好挂汁。餐厅亦好细心将龙虾起左肉,龙虾肉质几弹牙👍🏻。
最后每人有一杯饮品,我同女友分别叫左芒果smoothies同朱古力。
呢个dinner set令我完全感受到老板对于食物既热诚。每一道菜都充满心思,连免费小食都非常精致,令我彷如食紧Fine Dining。Our Little Dream绝对系我系将军澳食过最好既西餐👏🏻