2016-08-27
份子料理听就听左好耐,但一直都无打算去食,因为好似好贵咁。点知比我发现左呢间THREE DICE,可以用平民价钱一试份子料理。二百左右既价钱,就有六道DISH,虽然每碟份量都系少少,加埋哂都几饱。哈密瓜分子晶球配西班牙黑毛猪—哈密瓜晶球系由哈密瓜蓉同埋蜂蜜制成,咬破后,汁液涌出。而西班牙黑毛猪味道甘香,配上哈密瓜晶球系个清新既前菜。第二道菜所需时间较长,因为系即时烹煮日式高汤,高汤有木鱼、大地鱼粉等惯常汤料,味道浓郁,有海鲜既鲜甜。食用胶袋樱花虾肉松云吞,系真系连胶袋食架。个胶入口即溶,同样地,海鲜鲜味好出。针鱼刺身配柚子醋粉末,主厨会用液化氮冰冻柚子醋,再炒散成冰粒。 针鱼鲜甜配上酸甜柚子醋,入口好清新又得意。记得要清哂所有柚子醋粒粒~~龙虾慕丝配鱼子酱椰菜花既卖相好精美,闻落好香、好浓。食落味道都好浓郁,所以要连埋底下既椰菜花一齐食,味道中和后就岩岩好拉。食慕丝食得出肉味,真系个好特别既感觉。烟熏慢煮三文鱼,真系好好食呀!细细旧既三文鱼要慢煮25分钟,先可以完成。所以口感非常嫩滑,完全不失水分。主厨仲为大家配上脱水橄榄、柠檬粒粒,令味蕾更刺激。男仔无饭又点会饱呢。所以最后有煲仔鲍汁
二百左右既价钱,就有六道DISH,虽然每碟份量都系少少,加埋哂都几饱。 哈密瓜分子晶球配西班牙黑毛猪—哈密瓜晶球系由哈密瓜蓉同埋蜂蜜制成,咬破后,汁液涌出。
而西班牙黑毛猪味道甘香,配上哈密瓜晶球系个清新既前菜。 第二道菜所需时间较长,因为系即时烹煮日式高汤,高汤有木鱼、大地鱼粉等惯常汤料,味道浓郁,有海鲜既鲜甜。食用胶袋樱花虾肉松云吞,系真系连胶袋食架。个胶入口即溶,同样地,海鲜鲜味好出。 针鱼 刺身配柚子醋粉末,主厨会用液化氮冰冻柚子醋,再炒散成冰粒。 针鱼鲜甜配上酸甜柚子醋,入口好清新又得意。记得要清哂所有柚子醋粒粒~~ 龙虾慕丝配鱼子酱椰菜花既卖相好精美,闻落好香、好浓。食落味道都好浓郁,所以要连埋底下既椰菜花一齐食,味道中和后就岩岩好拉。食慕丝食得出肉味,真系个好特别既感觉。 烟熏慢煮三文鱼,真系好好食呀!
男仔无饭又点会饱呢。
所以最后有煲仔鲍汁神户牛面颊西班牙饭配分子蒜香忌廉泡 蒜香忌廉泡需要机器打起,所以放上饭面,就会自动渗透。
神户牛面颊十级好食! 就咁睇,牛肉好似overcook因为睇好黑,但实情系牛肉不知几咁嫩滑,完全配得上神户呢两个字,而且骨胶原丰富,feel到有野'张'住'张'住咁。一定会为左呢个饭返黎食多次!