2018-02-27
听朋友介绍 系湾仔呢间樱木有平民版omakase 只系580就可以试到当造嘅材料~~.今次就拉左同我大爱日本野嘅哥哥黎同我一齐试下🙆🏻♀️🙆🏻♀️真系好耐无见喇😭一见到又系如常嘅鸡啄唔断一路试日本菜一路细诉系日本旅行嘅小事真系一种享受呢😆.前菜首先有两点 分别系清炖南瓜、爽弹海蜇~~南瓜炖得好腍身 软绵绵嘅质感 真系好好食☺️.之后系四点嘅刺身~~分别有左口鱼、火炙太都鱼、北海道牡丹虾左口鱼非常鲜甜带新鲜嘅嚼劲 太都鱼表面微微烧香 放入口油花系舌头上化开 好满足💓而牡丹虾就非常爽甜弹牙😆最后忍唔住连哥哥个两块都抢黎食埋呢😂👉🏿👈🏿.最后一点刺身系中拖罗配紫菜好钟意佢中间加入紫苏叶 令到个油脂甘香上加左一层清香 紫菜好够脆 唔错唔错😍.主菜我拣左煮物 - 慢煮牛舌 牛舌非常入味 咬落超级软腍 好香牛味❤️食落无渣 虽然感觉好似西菜 但不得不承认煮得好出色🙆🏻♀️.三文鱼软骨第一次食啊 软骨嘅独有嚼劲好吸引我☺️ 上面舖上嘅三文鱼籽更加系令到口感更有层次 好特别!.而寿司一共有五点 分别系海胆、酱油烧左口鱼边、真鲷、深海池鱼、帆立贝海胆鲜甜无腥~~ 大爱帆立贝够厚身 而且够香甜💓.之后奉上暖胃嘅
真系好耐无见喇😭一见到又系如常嘅鸡啄唔断
一路试日本菜一路细诉系日本旅行嘅小事真系一种享受呢😆
前菜首先有两点 分别系清炖南瓜、爽弹海蜇~~
南瓜炖得好腍身 软绵绵嘅质感 真系好好食☺️
之后系四点嘅刺身~~
分别有左口鱼、火炙太都鱼、北海道牡丹虾
左口鱼非常鲜甜带新鲜嘅嚼劲
太都鱼表面微微烧香 放入口油花系舌头上化开 好满足💓
最后一点刺身系中拖罗配紫菜
主菜我拣左煮物 - 慢煮牛舌
三文鱼软骨
海胆鲜甜无腥~~ 大爱帆立贝够厚身 而且够香甜💓
之后奉上暖胃嘅蚬汤 汤里带阵阵鲜香☺️
最后可以拣雪糕 有红豆绿茶同芝麻🙆🏻♀️作左个完美嘅结尾😊😊