2016-10-20 2415 浏览
每当中午放饭想系湾仔揾间餐厅食素,第一时间都会谂起丽姐。虽然位于二楼,但一到午市例必坐无虚席,无他,呢度午市套餐好平民化,三𩠌一汤,白饭(p.s.红米饭)任装都只系$48,湾仔区黎讲,算抵!同出面大X乐做法一样,呢度买完餐要去自助排队取餐。午市套餐六𩠌选三,今日见有D口淡,拣左较浓味既「酥炸鸡腿」、「素茄子」同「西芹炒百合」。「酥炸鸡腿」睇落似鸡脾外形,其实系素千层夹住支雪糕棒,咬落外脆内软,几得意。「素茄子」就冇乜特别,食落唔算油腻腻,清淡之选。「西芹炒百合」既百合煮得爽甜,西芹咬落亦爽甜,唔会煮到太腍腍。唔知点解,每次黎食感觉菜既份量都比其余两个𩠌多。顺带一提,呢度斋菜标榜「少盐、少糖、少油」,几好。
「素茄子」就冇乜特别,食落唔算油腻腻,清淡之选。