2023-05-03 373 浏览
食铁板餐可以以平民价钱, 经济又好味, 但又唔想去XX Lunch连销店食, 本地有很多小店也可吃到呀! 呢间系北角嘅小店, 餐厅以工业风型格装修, 感觉无拘束感, 味道偏向菲律宾style, 好啱我哋放工想轻松食返餐。每个晚餐都系平民价钱, 餐酒, cocktail 都系几十蚊, 好抵呀!龙虾, 纽西兰西冷牛扒 - $168餐厅都以牛肉为主, 喺茶记食件扒🥩都要差唔多成百蚊, 呢度差唔多价, 而且大大块!爱牛又爱龙虾🦞之人, 一定要拣呢个龙虾, 纽西兰西冷牛扒, 烧到有一条条坑纹超吸引, 西冷牛扒品质唔错, 肉味几浓郁, 又有牛味, 肉质又软腍, 肉质唔韧, 只系边位有少少肥膏, 而且佢块扒有少少碳烧味及少少盐调味, 食落唔同别的餐厅的味道。我地仲配咗意粉, 我超钟意个意粉呀, 炒得够哂香, 又有少少辣味, 好好食。龙虾啖啖肉好多膏, 洒上香浓芝士烤焗, 好惹味🍴。另有一小碗沙律🥗菜, balance返。西冷牛扒配沙律 - $88西冷牛扒🥩同扒餐个块一样, 大约7成熟, 肉味几浓郁, 肉质又软腍, 唔韧, 一样有碳烧味及少少盐调味, 蔬菜🥗新鲜, 份量十足!有罗马生菜青瓜🥒, 车厘茄

龙虾, 纽西兰西冷牛扒 - $168

西冷牛扒配沙律 - $88
西冷牛扒🥩同扒餐个块一样, 大约7成熟, 肉味几浓郁, 肉质又软腍, 唔韧, 一样有碳烧味及少少盐调味, 蔬菜🥗新鲜, 份量十足!有罗马生菜青瓜🥒, 车厘茄🍅紫洋葱及日式芝麻酱口感非常清爽, 感觉好健康。😋

牛肉芝士肉米片$68
Nachos配上牛肉和芝士🧀一起吃, 咸咸香香的, 少少辣味, 当小吃一流, 佐酒🥂都唔错。

饮品方面, 餐厅连酒都好抵饮, $50一杯。我哋要咗2杯cocktail,🍹🍸 一杯Bull Frog Red Bull, 另一杯Gin Tonic, 我地唔想酒味太重, 老板都特意帮我地调酒时少酒精, 餐厅弹性真系好高呢。最后都加多一支Italian still water矿泉🥛水。 总括嚟讲, 每个餐都好足料, 大大块扒, 同连锁扒房价格相若, 不过诚意度同味道就高好多。

#SticksAndFrie #Fusion铁板#food#hkfood #hkfoodie #香港 #炮台山 #炮台山美食 #天后 #天后美食 #食好西 #美食#香港美食 #香港好去处 #相机食先 #牛扒 #龙虾 #北角铁板 #铁板 #性价比高#Nachos#GinTonic #BullFrogRedBull#沙律