2019-12-29 1198 浏览
小弟喺大埔住左好多年,香港消费指数不断上升, 喺港岛返开工求其锯个扒都要100蚊起,最近经济唔好我哋呢啲小市民真系负担唔起。今次同大家介绍一下喺大埔趷立超过15年嘅平民扒屋「烧扒屋」,中学时期已经开始帮衬到我而家呀叔嘅年纪,价格多年嚟都鲜有调整,都系几年先加几蚊咁,非常有嘅良心小店。价格相宜之余,食物质素亦相当有保证,每晚嘅晚餐亦有唔同款式,唔会食厌。今次同大家分享较早前星期二晚享用嘅椒盐鸳鸯扒饭。鸳鸯扒饭系有猪扒同鸡扒, 两款扒都煎到金黄色,锁住肉汁,扒表皮亦香脆。特别系鸡扒肉质相当嫩滑同juice,配搭上椒盐粉,令到成个味道得以提升。一啖接一啖,欲罢不能。两块扒加大大碟饭加杯嘢饮,饿住入嚟保证你抱住个肚出翻去都只系50蚊左右,食物质素亦不似一般快餐店咁求其,实属难得。如果想试下其他嘢食menu上亦有其他贵价啲嘅选择,水准同样非常高,值得一试。

今次同大家分享较早前星期二晚享用嘅椒盐鸳鸯扒饭。

椒盐鸳鸯扒饭 (猪,鸡)

2019-12-17
椒盐鸳鸯扒饭 (猪,鸡)
  • 椒盐鸳鸯扒 (猪,鸡)