2022-10-11
今日去开湾仔动物展,完咗就去附近一间平民高质拉面店扮去日本。依间小店好有日本东瀛风格,木造嘅趟门、红色嘅灯笼等等嘅装潢,就好似日本小巷里面嘅隐世家店。店员好亲切态度好好,主动问我哋要热茶定冻水,又喺我哋落左order 之后,系雪柜拎咗啲腌芽菜俾我地食先上左前菜:和风饺子,唔止卖相好,一食惊为天人,饺子上面脆脆地好有口感,加上沙律酱、查鱼竿、葱碎等等嘅配料,超好食推介大家必食!金武士豚骨拉面有两款唔同嘅叉烧,其中一块超厚切豚鱼煮,半肥瘦口感软腍相当正汤底有啲黑蒜油吊味,浓得黎唔会好厚重,刚刚好~朋友叫左有特色嘅熟成味噌广岛蚝赤鸡汤拉面,主角广岛蚝结实肥美又饱满依碗超足料,CP度好高,因为仲有几片鸡叉烧!汤底系好少嘅鸡汤,系偏淡唔油腻嘅一款拉面🍜