每当想食好嘢,都会谂起九龙城金兰花。今日细女生日,阿女都自己开口话要去九龙城金兰花。 我哋先嚟一只泰式海南鸡, 鸡肉嫩滑有鸡味,但系又去晒骨好食又方便。之前次次嚟都会叫佢嘅咖喱蟹, 次次都食到舔舔脷, 今日专登试吓平时未叫过,但系又好想试吓嘅「泰式鲫鱼沙律」,上菜时卖相已经好吸引, 食落又真系好好味,师傅手工精细,先将鱼肉起片炸,新鲜嫩滑,再将鱼骨炸到脆香,再淋上一个极有泰式风味嘅酱汁,整个𩠌就变得别具吸引力。佢哋嘅沙嗲真系冇得输,有佢哋自己嘅独特腌料方法,啲沙嗲鸡翼好香口好惹味,再嚟多一客我同阿女嘅至爱,泰式虾饼,呢个几乎系我哋次次嚟金兰花必点嘅𩠌,每次都一样弹牙、鲜味、又厚又大件,好食又抵食。再加多一个炒芥兰同冬阴功汤。我哋今餐好完美,最紧要乖女满意,金兰花水准稳定,好食之余,又大件夹抵食,值得推介!
泰式海南鸡
泰式鲫鱼沙律