2019-12-11 2843 浏览
2年几前喺餐厅啱啱开嘅时候,我已经嚟过一次,都几唔错。仲记得当时系喺睇演唱会前食,因为餐厅个位置都有啲啲隔涉,旺角东火车站行嚟系最近。呢日约个friend食晚饭,大家讲起𠮶阵喺英国读书时食过有间好出名嘅flat iron,就提议不如食top blade啦!虽然知铜锣湾开咗分店,但大家都返九龙,就决定嚟何文田食。由于预唔到几点放工,所以无book定枱。估唔到我哋成8点先去到,都竟然要等位,爆场坐满哂,留意返呢晚只系星期三晚!好彩都系等咗10分钟内就入得👏。一入到去,有位资深啲嘅店员就问我哋有无食过,再即刻介绍返有乜食,同埋每款flat iron有咩特色同建议熟成度,劲informative啊😎。呢到对于有选择困难症嘅人嚟讲会比较好,因为主食得6款拣,3(+1不在menu上)flat iron,1猪鞍扒同1汉堡包,选择比开业时多。不过一心想食牛🐮,所以无考虑猪同包。呢到其中一个卖点系有任食薯条🍟,外型无咩特别,似幼身麦记𠮶种,但食落热辣辣好正,估计应该要不断即炸,因为个个都会添食嘛。薯条最特别系一食落就会发现有好香嘅松露味😍,卖飞佛!题外话,主要有个带眼镜嘅店员哥哥负责问客人使咪加薯条,佢

呢到其中一个卖点系有任食薯条🍟,外型无咩特别,似幼身麦记𠮶种,但食落热辣辣好正,估计应该要不断即炸,因为个个都会添食嘛。薯条最特别系一食落就会发现有好香嘅松露味😍,卖飞佛!题外话,主要有个带眼镜嘅店员哥哥负责问客人使咪加薯条,佢超nice同埋好好笑容👍。
任食薯条

餐汤同沙律就自由选择加配,加$48就可以要齐一套,或者同款要两份。胃食嘅我哋就梗系一人一套啦🙈,好彩早啲落咗单,晏少少就已经无咗餐汤了...。餐汤系忌廉周打蚬汤,超多料有蚬有薯仔。至于🥗Superfood沙律都唔错,有好多藜麦同唔少蟹肉,个汁就甜甜地,开胃。
Superfood 沙律+ 忌廉周打蚬汤

食完一轮,主角终于出场,香草平铁牛扒($150),herbly flat iron steak with roasted whole garlic and fresh rosemary🥩🌿。呢款有得拣增量装,加$50,我哋就无加到了,因为食扒好易饱。牛扒已经切好咗一片片,啱哂懒猪食。餐厅建议熟度系五成medium,而佢又真系煮到啱啱好,肉身呈现粉红色💗,无血水。味道有炭烧香味,食到原汁原味,肉嫩,但无咩seasoning,可以加少少盐吊吊味。伴碟就有原个蒜头。
香草平铁牛扒

另外要咗期间限定嘅♠️黑桃平铁牛扒($238),black jack flat iron,配上秘制嘅黑啡蜜糖酱汁。呢款就系原块牛扒上,都几厚身,下低就系有几嚿蜜桃🍑,餐厅建议熟度系三成medium rare,所以比较生,如果唔钟意可叫佢整熟啲。呢款就入味啲,因为个汁有蜜糖味甜甜的,但就食唔出咖啡☕️。不过肉质就无原味𠮶件咁嫩,边位有少少筋,但都唔错。
平铁牛扒

两款都各有千秋,真系好难决定话边款好食啲。两件扒嘅份量本身就唔算好大,但因为又有薯条、汤同沙律,食哂成set就好饱饱🤰。不过因为薯条系另上关系,变咗无咩其他伴菜伴碟,牛扒卖相单调咗少少,哈哈。

饮品我哋都不约而同地叫咗真dirty柠檬特饮($70)🍋, really dirty lemonade,哈哈个名好正。真。Dirty系咪因为加咗whisky?个样都几靓,有条rosemary衬托下,味道都ok,但唔算好特别,呢个价钱就贵咗少少。
真dirty柠檬特饮

总括嚟讲,呢餐嘅平铁牛扒都算几唔错,叫做食咗2款口味,加上有松露薯条任食,一定够饱👍。餐厅嘅定价就中等啦,人均要$300几,但有成个牛扒套餐🥩食,都ok啦。店舖细细,楼面有3位店员,全部都好好服务,对食物有充份了解,埋单时又问我哋啱唔啱食。环境都光猛干净,黄色主题加上霓虹灯,但就唔算好阔落,不过佢哋都好细心有预个篮比食客放个人物品。
2019-12-04