2022-07-10 11 浏览
一直以来对九龙城的印象都是五花八门的泰式店,有时揸车经过都会买芒果糯米饭,而家开左宋王台站,出咗地铁站就系九龙城,泰式店同泰式餐厅都有好多,不过依排啱啱成日食泰国嘢,所以想试吓其他风味,咁啱见到有间茶餐厅,见餐牌都系港式食物比较多,决定入去试试!先讲餐厅环境,餐厅装修比较新,而且环境比较宽敞,餐厅嘅餐牌选择都多,有小菜、碟头饭、公仔面餐、各种下午茶小食选择,职员都几友善。感觉上餐厅都是以街坊生意为主,价格比较亲民。今次点了星洲炒贵习 、西多士 、越式生牛河 沙嗲牛肉包配沙律 ,每个餐都包嘢饮。先讲炒贵刁,份量都好多,入口都几惹味,值得一提嘅系吵得比较干身,啲河粉唔会黐住晒。生牛肉份量好多,汤底清甜西多差唔多有一蚊厚,炸得岩岩好,油分不多、花生味浓,配上牛油和糖浆,正!沙嗲牛肉包几特别,平时嘅猪仔包配上沙嗲牛肉,出奇地Match,最钟意嘅系铺满芝麻嘅猪仔包,更香脆可口,抵赞!
沙嗲牛肉包配沙律 ,每个餐都包嘢饮。

生牛肉份量好多,汤底清甜