2022-06-19 60 浏览
九份饱同同事一齐迟收工,放弃返屋企食,走咗去附近九份饱食个台湾菜!☺️☺️台式蛋饼实在太吸引,今次点咗个海苔肉松蛋饼。蛋饼好干身,咬落好脆,但又有烟烟韧韧既感觉。油既份量亦好适中,冇吸收太多油份。整个蛋饼好饱满,海苔肉松都好多下,加埋芝士令香气更浓郁,味道都好平衡,好唔错。😝😝红烧牛肉面都系我既最爱。上枱见佢汤底颜色都知佢落重料。汤底浓郁唔在讲,红萝卜令汤底渗出自然甜味,亦中和牛肉汤既咸。牛肉炆到好淋,好易咬开。面方面都几好,厚身,唔会太吸水,食到最后依然有咬劲,整体都好唔错。😜😜食台湾野点会冇盐酥鸡扒呢。鸡扒外皮炸得好香脆,加上椒盐调味,风味十足。炸既时间都控制得相当好,肉汁仍然保留住,香口之余,油脂感都好丰富。最后配埋个仙草芋圆,冰凉解暑,大热天时食完好舒服!😊😊
九份饱