2017-10-18
食泰国菜第一时间谂起九龙城, 但九龙城既泰国餐厅亦有唔少选择, 而今次我就拣左一间小小既泰国餐厅, 不是集团式, 更没有分店。正正今早香港打风, 所以街道上已没什么人流, 就连餐厅都较为少人。呢度既泰国菜款式亦很齐全, 咖哩、生虾刺身、沙律、串烧、炒粉面、冬阴公等等都有供应, 我地就拣左几款Share齐齐食。【芝士炸虾丸】HK$75表面炸得金黄香脆, 虾丸略带爽口弹牙, 很鲜甜, 再咬深一点, 芝士果然爆浆出来!! 芝士味浓郁, 很有惊喜。【青咖哩牛】HK$65青咖哩带点辣, 有淡淡既椰汁香, 不过浓郁咖哩完全覆盖牛肉本身味道, 但呢个汁如果沾薄饼又的确系绝配。【泰式海南鸡半只】HK$80整餐晚餐最有惊喜系呢半只海南鸡, 我地只order左半只, 但size大得好似平时我地order一只咁大既份量。海南鸡色泽金黄, 虽然没有被去骨, 但海南鸡都几多肉食, 而且没有厚厚脂肪连带, 肉质嫩滑juicy...稍为点一下旁边既酱汁, 味道更加正!呢度更有海南鸡饭选择, 但因为我地share齐齐食, 所以就拣左半只鸡, 再每人一碗油饭, 咁食比较抵。【油饭】HK$15@1油味甘香, 饭质软硬刚刚
【芝士炸虾丸】HK$75
【青咖哩牛】HK$65
【泰式海南鸡半只】HK$80
【油饭】HK$15@1
油味甘香, 饭质软硬刚刚好, 粒粒分明, 食落又唔会好油腻。
【泰式烧糯米鸡翼】HK$25@1
刚好今日特价, 所以就order试试。
鸡翼表面带点香脆, 不过入面既糯米不太黏, 一夹起时, 入面既糯米已被松散出来, 整体味道较淡。
【椰王沙冰】HK$25
沙冰被打至幼沙, 口感很幼滑, 椰汁味很重, 唔会太甜, 唔系沟大量糖水果种。
我地食左咁多野, 埋单都只系300蚊!! 饱到捧住个肚走, 最后餐厅仲送每人一碗糖水做甜品, 为呢餐晚餐画上完美句号。