2021-12-01 1600 浏览
位于西环嘅德记潮州菜馆,屹立三十多年,早年更跃升为米芝莲推介🌟。果然,一试无令我失望!依家仲要有埋香港大学地铁站🚇,一出地铁站斜对面就系餐厅所在,好方便!.一行三人,叫咗个四人餐.🍴卤水鹅肉片首先份量唔少,以呢个价钱来讲真系估唔到出面一个碟仔都收百几蚊啦味道方面,鹅肉甘香,肉质弹口肥膏同肉嘅比例恰到好处,爽啊!.🍴炸子鸡(半只)炸子鸡其实睇个样就知佢好唔好食一上菜,鸡皮烤到金黄色,又有光泽咬落去非常脆口,鸡肉肉质嫩滑多肉汁.🍴胡椒猪肚汤本身个餐系虫草炖盅汤,但因为真系好想饮胡椒猪肚汤,餐厅好好人咁俾我哋转胡椒猪肚汤最重要胡椒味够重,呢点佢做得好好除咗胡椒味,仲附带淡淡嘅咸菜咸香味我哋饮完一碗又一碗.🍴蚝仔饼超超超超超大份,图入面其实系有两层佢个蚝饼够脆口,鸭蛋香味够重落蚝唔手软,啖啖都咬到好多蚝配卖鱼露食,鲜味出晒嚟. 🍴云腿大芥菜煲相比头先嘅𩠌菜,芥菜煲就显得有啲普通略嫌芥菜煮得比较林冇乜咬口.最后大家可以睇睇价钱四人餐咁多𩠌先$589,加埋一都系六百几完全颠覆咗我潮州菜好贵嘅概念我哋三个人食,完全食唔晒质素远超过价钱,性价比非常高有机会都好想再食多次
一行三人,叫咗个四人餐
🍴卤水鹅肉片
卤水鹅肉片

首先份量唔少,以呢个价钱来讲真系估唔到
出面一个碟仔都收百几蚊啦
味道方面,鹅肉甘香,肉质弹口

肥膏同肉嘅比例恰到好处,爽啊!

🍴炸子鸡(半只)
炸子鸡

炸子鸡其实睇个样就知佢好唔好食
一上菜,鸡皮烤到金黄色,又有光泽

咬落去非常脆口,鸡肉肉质嫩滑多肉汁

🍴胡椒猪肚汤
胡椒猪肚汤

胡椒猪肚汤最重要胡椒味够重,呢点佢做得好好
除咗胡椒味,仲附带淡淡嘅咸菜咸香味
我哋饮完一碗又一碗

🍴蚝仔饼
蚝饼

超超超超超大份,图入面其实系有两层
佢个蚝饼够脆口,鸭蛋香味够重
落蚝唔手软,啖啖都咬到好多蚝
配卖鱼露食,鲜味出晒嚟

🍴云腿大芥菜煲
云腿芥菜煲

相比头先嘅𩠌菜,芥菜煲就显得有啲普通
略嫌芥菜煮得比较林冇乜咬口
最后大家可以睇睇价钱

四人餐咁多𩠌先$589,加埋一都系六百几
完全颠覆咗我潮州菜好贵嘅概念
我哋三个人食,完全食唔晒
质素远超过价钱,性价比非常高
有机会都好想再食多次

卤水鹅肉片