2020-10-11 836 浏览
好多时候朝早都想饮茶食点心,但又无咁多时间去慢慢饮茶,点心专门店就真系一个几好既选择!呢间点心专门店开系石门店出面,一出去就系,位置真系超方便。门面干净,入面既店面唔大但都几企理。茶水好快上,点心纸好直接就有哂常见既点心类,肠粉,包点蒸点都有,基本上都系平时最常见茶楼讲得出既点心名。蒸饭,孖宝都有,好适合一个人一盅两件过点心瘾。落完单啲点心都好快上,首先黎左我最钟意既千层糕。香喷喷,特别在于佢既千层糕有唔少马蹄同奶皇捞左入去,令到个糕系唔止千层糕既松软,仲有马蹄嘅清甜同奶皇纹既奶香。佢呢几样口感上都几配合而且唔会话太甜,而且令到𠮶个口感好丰富。但系如果有啲人系净系钟意食千层糕𠮶份松软,咁可能呢一个就唔系好啱佢哋食。第二碟我叫咗嘅系呢度招牌嘅金银蒜带子饺。带子嘅份量系我预算之内嘅,新鲜度亦都系可以,金银蒜同粉丝对带子饺来讲系一样衬托,因为带子个馅同个皮都薄,但系剩系得呢两样嘅话就有啲单寡。以金银蒜粉丝带嚟嘅惹味可以同带子既鲜甜一齐中和一下,我觉得呢一个点心都值得推介嘅。之后系我个人来讲最钟意食嘅棉花鸡,佢系有鲍片同螺片喺里面既,呢两样同棉花鸡件嘅配合点都唔会差。但系可以尝试注意下保温因为
呢间点心专门店开系石门店出面,一出去就系,位置真系超方便。

之后系我个人来讲最钟意食嘅棉花鸡,佢系有鲍片同螺片喺里面既,呢两样同棉花鸡件嘅配合点都唔会差。但系可以尝试注意下保温因为有时有啲螺片送到上枱已经系半温状况咁,食落都影响咗个口感同个味道。

总括嚟讲呢间舖头上菜快又有得俾你体验自己洗碗𠮶种好似去饮茶嘅感觉,但系又唔会好似饮茶咁要用好多嘅时间。而且呢一样野好适合一个两个人去过下时间医下肚。呢度嘅点心亦都唔系同一般酒楼常见嘅点心咁照抄出黎,佢都系会有少少自己嘅改变同埋自己嘅特色,所以可以一试。
2020-10-06