2014-09-04
妈咪话今年中秋提早做节,所以吩咐我揾地方食饭。通常做节都系去酒楼,无新意又净得套餐可拣,想来想去决定去生昌食潮州嘢。几日前打电话去book位,听电话𠮶个哥哥仔话book位一定要食套餐,而且我book8点几,佢话实有位。果然𠮶晚去到就有位。一家九口叫咗12款嘢,包括:盐焗乌头,鹅片,豉油王鹅肠,蒜蓉蒸开边虾,沙律明虾球,姜蒽炒蟹,蟹枣,椒盐鲜鱿,白灼狮蛤,糖醋面,蚝仔粥,虾酱通菜。盐焗乌头,生昌选用元朗靓乌头,成条鱼充满黄油,有大同细si差ze可以拣,价钱相差唔多,所以大条较抵食。豉油王鹅肠,超肥美又入味,好少见打冷啲鹅肠咁肥美。以前听人讲话狮蛤血淋淋好核突。但试完呢度嘅白灼狮蛤,你可能会改观,啲狮蛤好鲜甜爽口,而且好干净,配蒜蓉醋更能带出狮蛤嘅鲜味。第一次食糖醋面,炸到金黄色嘅面饼,上面洒满白砂糖,加少许酸醋,酸酸甜甜,卜卜脆,好开胃。蚝仔粥啲蚝仔大大只,用料十足,值得推介。至于其他菜式都好满意,散叫平过套餐,套餐最平𠮶款大约$1400几,但套餐有煲翅。一煲翅约400几蚊,下次有机会再试。
豉油王鹅肠,超肥美又入味,好少见打冷啲鹅肠咁肥美。
蚝仔粥啲蚝仔大大只,用料十足,值得推介。