2024-02-11
年初一家族团聚,10几人揾地方食饭有啲难度,幸好有适饮识食之人找到这家韩国餐厅,年初一照常营业,令到我们有落脚之处。上网睇过食评,好坏参半,好的是食物,坏的是服务质素,特别是节假日人多的时候。一众人准时到达餐厅,餐厅都几大,座位密密麻麻,装饰简单,但不失韩国色彩。店员多是外籍,不太会广东话。当家人发板点菜,非常高效率,按照各人需要点了不同的菜式,食韩烧当然就系要有烧肉啦,几款出名的烧肉都点齐。首先是韩国肉眼扒,这里有个服务很好,就是可以帮你烧埋,见到店员熟练的身手,烧肉眼扒烧到五成熟,应是最好食的程度,外香内嫩 ,多汁少少红色,但系又唔会流血,烧烤技术唔错,用生菜包住,加啲面豉将 ,大葱蒜片泡菜等,典型嘅韩国食法。烧大鳝都系呢度嘅招牌菜, 一条好大既鳝鱼,白雪雪,洗得好干净,烧到少少金黄色,表面系脆脆地,用薄薄嘅酸罗卜片包住食,提升左鳝鱼嘅鲜味,好食又有咬口,超水准。跟住到烧猪腩肉同样喺手法纯熟 烧到外脆内软,配鸡俾菇一齐,烧到出油,但系啲肉又冇柴嘅感觉,少啲技巧都唔得。讲完烧肉就讲下其他食物,6碟前菜不过不失,有泡菜,太咸唔够酸,芽菜同菠菜味道好好,薯仔都OK,但太少都唔够每人一旧。
首先是韩国肉眼扒,
有泡菜,太咸唔够酸,芽菜同菠菜味道好好,薯仔都OK,但太少都唔够每人一旧。最好食系茄子,鲜爽不油。仲有啲鱼🐠仔,淡淡地包起啲生菜入边食好特别。黄金炸虾卖相好靓,
不过似乎炸起摆耐左,唔脆口。韩国🇰🇷卤猪手都唔错,
首先不是太肥,肥瘦比例是3:2,符合健康需要,味道方面较淡,点酱料食就刚刚好。碳水食物方面有煎海鲜饼,
炸酱面,海鲜饼都系太淋,炸酱面好甜,
不是我喜欢的味道。无论如何,年初一有这么丰富的韩国菜食已不错,需要店员都无笑容,但年初一都返工是要体谅的。