2023-02-28 432 浏览
年初四阿仔嘅同学过嚟玩,因为过年已经食得太多糕点,所以中午食晏决定转吓口味食西餐。唔想去得太远,所以就拣咗大围嘅Platform,平时周末或假期呢间餐厅都大排长龙,今次好彩竟然俾我哋攞到最后一张吉枱。虽然已经好耐冇嚟呢度食嘢,个餐牌依然冇乜转变,阿女同我两个都要咗港式煲蛋,阿仔要咗个纽约客,而同学仔就嗌咗个美式手撕猪肉,四个主食都配上餐厅出名嘅贝果面包。饮品方面,我哋要咗cheese latte,peanut latte,long black 同埋 lemon ginger with apple。第一样上枱嘅喺手撕猪肉,梗系因为啲料都系现成的,唔需要点样制作。个餐都摆得几靓,除咗有半碟沙律,仲有一堆青苹果丝,此外仲用咗两片芝士薄脆冚住啲猪肉。不过,当问同学仔佢嘅味道如何时,佢话其实啲猪肉有啲干身,所以味道只系一般。跟住上嘅喺阿仔嘅纽约客。呢个睇落比较普通,只系个贝果夹埋牛肉、蕃茄、洋葱等,当然都系有半碟新鲜沙律。等咗约十五分钟,我同阿女嘅港式煲蛋终于到喇。呢个主菜用瓦煲仔上,感觉果然「港式」。煲嘅表面主要喺一层芝士,仲铺咗几片意大利肠同羽衣甘蓝做装饰。至于煲里面嘅馅,除咗有半熟蛋之外,

Pull  Pork

The  New  Yorker

等咗约十五分钟,我同阿女嘅港式煲蛋终于到喇。呢个主菜用瓦煲仔上,感觉果然「港式」。煲嘅表面主要喺一层芝士,仲铺咗几片意大利肠同羽衣甘蓝做装饰。至于煲里面嘅馅,除咗有半熟蛋之外,仲有啲肠仔、蘑菇、薯仔等配料,同埋芝士贝果一起食,好味又邪恶🤣。
Shakshuka

两杯latte各有风味,我杯芝士拿铁,因为落咗玫瑰花瓣,所以除咗芝士淡淡嘅咸味之外仲有花香,甚得我欢心。至于阿女嘅peanut latte,花生落得太重,好似喺度饮花生酱咁,冚晒啲咖啡味,个人觉得唔值得堆介。
Cheese  Latte
Peanut  Latte

埋单562蚊,冇加一,四杯饮品占咗张单嘅三成二价钱,其实真系唔系好抵,好在都唔喺成日嚟,下次嚟都系就咁饮水算喇😅!
2023-01-25
Shakshuka