2024-11-17 290 浏览
今年食左大闸蟹未呀?平时每年去上海食又或者去老上海同留园雅叙,今年反而乜都无安排,结果去了逸轩,因为听讲李师傅年年都花心思去谂好嘅蟹menu,听左咁多年终于食到,都几值得推荐。前者有粉蟹肉脆皮云吞、天府口水汁鸳鸯鸡卷、烧椒酱轻煎去壳富贵虾,全部都好精致又好食,唯独唔系个个蟹粉菜式,但我特别爱个烧椒酱轻煎去壳富贵虾,咁样食法太幸福,鸳鸯鸡卷嘅精美同辣度都令人难忘。汤品系原个椰皇浓汤炖花胶,真心精彩,个旧花胶非常大块,真心大满足,甜得好紧要嘅椰皇可以成个起肉,如果你太细食就唔好乱食椰肉,朋友就食到呢到已经饱。主角系清蒸江苏大闸蟹,7两重,最正系有人帮你拆哂,系香港,相信唔多地方有咁好服务,之后配一杯冲绳黑糖姜茶,再准备下半场嘅餐单。熟成336小时系咩概念?无谂过酒店都会玩到咁细致,蒜煎熟成336小时日本猪入口很容易溶化,加上上面的炸蒜片和下面的蒜心,三个食法都令各有特色。呢个蟹粉蟹肉烩冬粉又系当日暴力之选,大量拆好嘅蟹粉蟹肉轰炸你口腔,配合挂味嘅蟹粉,绝对令你难忘。如果你系淀粉之友就真系好开心,呢个羽衣甘蓝二少爷炒饭,炒得当然粒粒细致,用上羽衣甘蓝都好特别,成个饭添上一股特色香气和味觉。整

今年食左大闸蟹未呀?

整体价钱唔算太贵,只不过地方唔系人人觉得方便,但食得好又有个舒服地方,都值得专诚去下。