2017-04-04
第一篇食评就写呢间 我系文盲 唔好介意 中环另外一间未book到 见到呢间新开张 胆粗粗去试一试 地点喺陆羽茶楼对面,十分易揾。上到去一开门见到寿司吧,有一台客五个人 大约有18个counter位围住四张砧板台 应该可以四个师父一齐做 当日两个后生师父 ,后来知道系寿司广出嚟嘅 第一道菜 咁熟口面嘅!? 水晶菜沙律 !? 原来 师父 系花杯做过一阵。水晶菜可以切细啲方便进食 酱汁调得唔错第一道鱼生 薄切左口鱼 配炙烧鱼边 第二道菜上 贝壳类 师傅 处理得唔错 上菜前先磨一点岩盐 作为咸虫嘅我 可以落多啲跟住食Buri(成年版油甘鱼,食完唔会衰11)再来渍萤光鱿鱼 跟住师父攞个箱出嚟……当场眼前一亮 啲拖罗肥到呢…… 望下望下有啲唔对路…… 原来系 Kamatoro!?酱渍后再炙烧 食完当堂肥几磅跟住再嚟 炙烧 带子 食到呢度已经有啲饱饱哋 再嚟过 西京烧银鳕鱼 跟住就食寿司啦 先嚟𠮶只烧唔记得咗系乜 跟住金目鲷 再来中拖罗 跟住又惊喜 见到师傅拆牡丹虾 本身我都麻麻地 但系见佢 挖晒个头啲膏出嚟 敬师傅落啲 豉油 仲有加番烧拖罗啲油再炙烧 整咗个虾膏酱出嚟放喺牡丹虾 寿司上面 食完之
当日两个后生师父 ,后来知道系寿司广出嚟嘅
第一道鱼生 薄切左口鱼 配炙烧鱼边
跟住食Buri(成年版油甘鱼,食完唔会衰11)
再来渍萤光鱿鱼
跟住再嚟 炙烧 带子 食到呢度已经有啲饱饱哋
再嚟过 西京烧银鳕鱼
跟住就食寿司啦
先嚟𠮶只烧唔记得咗系乜 跟住金目鲷 再来中拖罗
跟住又惊喜 见到师傅拆牡丹虾 本身我都麻麻地 但系见佢 挖晒个头啲膏出嚟 敬师傅落啲 豉油 仲有加番烧拖罗啲油再炙烧 整咗个虾膏酱出嚟放喺牡丹虾 寿司上面 食完之后虾个哈尔滨
点少得 香港人最爱三文鱼子海胆拖罗寿司 最尾再上 海鳗寿司 鱼汤
Overall
食物同环境都唔错 有进步空间 可以再去