2024-03-30
睇电视介绍土瓜湾以前"白宫冰室"个舖位改成咗怀旧嘅日式餐厅,好想即刻去试。从门口嘅装修已经觉得好有日本feel,好似置身于日本嘅小巷里面。打开门嘅感觉就完全唔同,系近年至流行嘅mix and match: 有怀旧玩具、有卡位、有长枱、有五光十色嘅吊灯、星球挂饰、单车、骑木马、怀旧马赛克地板、日系装饰、英式摆设…...林林总总,目不暇给。连家燕妈妈后生𠮶阵嘅铁皮日历板都畀佢揾到,佩服!打完一轮卡,终于点餐。我哋叫咗日式烧酒青柠梳打,好饮!另外,梗系咗最受欢迎嘅"火炙三角烧肉定食",有面豉汤、渍物、薯蓉同一碗铺满和牛片嘅饭,卖相一流,味道仲一流个和牛全靠𠮶个柚子汁,点完嚟食即刻减去和牛嘅油腻感,仲带出鲜味添! 可惜食到尾你会见到个碗充满肥油,觉得好邪恶咁。不过和牛唔肥又唔好食㖞,噢,我呢一刻嘅心情真系好复杂呀…...虽然心情复杂,都要食甜品㗎。我哋叫咗两杯雪糕,一个芝麻,另一个系"梨酒牛奶雪糕小杯",其实系用梨酒淋喺云呢拿雪糕上面啰,卖相几靓,但价钱比味道高🙄你明啦。总结,小贵但好食👍
打完一轮卡,终于点餐。
我哋叫咗日式烧酒青柠梳打,好饮!
总结,小贵但好食👍