2024-07-23
想食得好啲,通常都系约人锯扒,善待自己又唔一定食牛嘅,韩烧猪都可以食得爽皮,尖沙咀呢间有格局又抵食,仲有专人帮你烧埋,唔使食得咁捩弃韩国餐厅通常点餐后都会有几碟前菜,佢地嘅前菜好特别,除咗泡菜同芽菜,仲有虾干同八爪鱼,腌得好好食,仲可以refill𠻹二人餐头盘系酿冬菇伴柚子沙律,一大盘沙律捞咗好香嘅柚子醋,最特别系里面有酿冬菇,质感独特又夹到沙律炸蛋梳乎厘都好得意,真系未食过咸嘅梳乎厘,炸蛋质地好松软,冇多余水份但又好湿润,捞埋芝士、蟹籽同葱真系超梳乎嚟到二人餐嘅压轴—济州黑毛猪喇,呢只猪生前过得几好,食嘅系百草玉米、大豆等靓饲料,住嘅地方分分钟大过我地班社畜,天然环境无污染,可以有极大空间做运动,化身小鲜肉五花肉嘅层次已经睇得到,猪肉层次洁白分明,经过烧烤,更显晶凝通透,口感弹牙无比点吓特制嘅腌洋葱酱,油脂同清新嘅口味交杂,味蕾开始运动了前上肩肉系相对运动量较大嘅地方,但质感都唔会嚡,肌肉发达同时扣得住肥美脂肪,究竟做咩运动先得呢?由于冇晒调味猪皮,所以会畀多啲特级猪颈肉,由于冇残留药性,又低胆固醇,怕肥嘅人都放心食,好有营养㗎,仲保留到猪颈肉嘅爽口特质食完猪肉仲会留少少猪颈肉,切碎
点吓特制嘅腌洋葱酱,油脂同清新嘅口味交杂,味蕾开始运动了
食完猪肉仲会留少少猪颈肉,切碎佢再用嚟整泡菜炒饭,加埋蟹籽同腌萝卜炒起,再落芝士同紫菜,然后焗几分钟就食得
个样好似韩国嘅火饭,只系更干爽,底部有饭焦,又香浓又有嚼口
全程烧肉用餐时间都长长地㗎,虽然有茶水,同胃民吹水吹到嗌返杯嘢饮干吓杯
夏天饮薄荷沙冰最好不过,仲有椰香,啱晒大暑饮