2021-08-23 5527 浏览
沙田帝都酒店开咗新餐厅🍴YAMA 山 —— 香港小银座🇯🇵全新概念💡现代和食居酒居👘拍拖嚟食,主打新派和食,炉端烧饮咗杯一期一会 Ichigo Ichie 🍵🍫🍸🍶抹茶榛子酱Whisky🥃好特别👍🏼有创意季节野菜のバーニャカウダ沙律伴羔酱 🌽🥕🥒 🫕 ( 很不错) 有惊喜呀,靠羔酱煮热蔬菜🥬,极级挂味ずわい蟹のクリームコロッケ⭐️(大爱)炸北海道鲜蟹肉饼 🦀,超级新鲜蟹肉🥰系北海道鳕场蟹蟹肉😍好挂住日本🇯🇵嘅蟹道乐😌,呢款蟹肉料理好高水准,忌廉蟹肉饼系师傅用手拆嘅,炸到色香味俱全,外脆内软,金黄的蟹肉忌廉饼,真系好好食😋中とろ、はまち山葵ジュレ 🐟中吞拿鱼腩拼油金鱼刺身刺身新鲜,并山葵啫喱作调味,唔使自己再点豉油 / Wasabi ,有新意炉端焼き 🍢🍡呢度嘅串烧,用备长炭烧出嚟,炉端烧炭炉,用真炭🔥烧制,我哋坐嘅位置,可以睇住师傅烧😌😀,抽油烟通风做得好好,唔会有味,而炭香味呢❤️‍🔥食落口就份外吸引👍🏼,配上YAMA特调鸡尾酒 🥃,好高嘅享受😎アスパラガス🥒芦笋 ,不过不失さつまいも🍠 甜番薯 ,正常发挥つくね 🐔自家制免治鸡肉 (必食之选) 日本鸡肉混有软骨、莲藕及牛蒡,配特调的香甜
沙田帝都酒店开咗新餐厅🍴
YAMA 山 —— 香港小银座🇯🇵
全新概念💡现代和食居酒居👘
拍拖嚟食,主打新派和食,炉端烧

饮咗杯一期一会 Ichigo Ichie 🍵🍫🍸🍶
抹茶榛子酱Whisky🥃好特别👍🏼有创意

季节野菜のバーニャカウダ
沙律伴羔酱 🌽🥕🥒 🫕 ( 很不错)
有惊喜呀,靠羔酱煮热蔬菜🥬,极级挂味

ずわい蟹のクリームコロッケ⭐️(大爱)

中とろ、はまち山葵ジュレ 🐟
中吞拿鱼腩拼油金鱼刺身
刺身新鲜,并山葵啫喱作调味,
唔使自己再点豉油 / Wasabi ,有新意

炉端焼き 🍢🍡

アスパラガス🥒芦笋 ,不过不失
さつまいも🍠 甜番薯 ,正常发挥

つくね 🐔自家制免治鸡肉 (必食之选)
日本鸡肉混有软骨、莲藕及牛蒡,配特调的香甜酱油,蛋汁,啖啖肉得嚟,又带有脆脆口感的串烧🤤

“山” 和牛カツサンド
吉列和牛三文治🐮
鹿儿岛野崎牛A5 级数㗎🥰,秘调酱汁带微酸,牛肉软嫩,夹起三文治🥪中间,每一啖都令人感动😀,我有少少提意🤏如果外脆度可以提高就更好,可能系我哋食惯咗吉列猪嘅三文治啦

冷やし野菜荞麦
野菜荞麦面,木鱼汤汁打成幕丝状泡沫,呢个冷面,吃到健康冰凉嘅感觉

かぼちゃとココナッツミルクの白玉ぜんざい 🎃🥥🍨南瓜椰子奶糯米糍😍 (推介👍🏼)
非常有层次感的甜品,椰子奶嘅雪糕🍦好香滑,并南瓜酱 (人生第一次试),配有日本红豆及开心果,当然唔少得三粒Mochi ,食物质感,软硬兼备提升层次感,好想再食多杯🤤
2021-08-22
  • 南瓜椰子奶糯米糍