2018-07-27
同好多香港人一样,日本一直系我同女朋友最喜爱的旅游的国家,而我地对北海道都有一种情意结,可能这就是雪国的魅力!最近发现尖沙咀有间北海道炉端,就趁著拍拖日子同女朋友去试下啦!不得不提的是餐厅有两款座位,一款是一般餐厅座位,另一款就是日式榻榻米坐位,相当有日式风味!基本上好多料理都好出色,但有几款不得不向大家推介。羊架:听人讲羊架烹调难在温度的控制,但呢度既羊架的生熟控制得很好,不会太熟过韧,亦不会太生血淋淋,而且味道方面我觉得腌得刚刚好,值得一试!牛仔骨:同羊架一样,腌得刚刚好,好入味,加上烧后更香,牛仔骨的肉很嫩,我比较喜欢将骨汁吮吸,再将骨肉分离,最后先慢慢品尝牛肉!蟹肉味噌烧:如果你同我一样是蟹膏控既话就一定唔可以错过,蟹壳上加有大量浓厚蟹膏,上面仲有加了少少蟹肉,慢慢一啖一啖,每一口都己经是幸福的感觉!地狱拉面:日式餐厅点可以唔试下拉面呢,呢度既拉面的确有惊喜,虽然呢度唔系以拉作为主打,但系拉面既质素都相当之唔错,地狱拉面听个名都觉得辣,汤底比想像中浓郁,面条都相当弹牙,抵赞!炸物方面都几正,唐扬小海虾令人好难忘,小海虾炸到香脆可口,仲可以一只一只掉入口,好爽呀!
基本上好多料理都好出色,但有几款不得不向大家推介。