2020-07-08
BakeHouse啲牛角酥有几好食好多人都听到厌,但其实老板Gregoire Michaud最引以为傲嘅酸种面包亦好值得推荐。据苹果报导,佢嘅酸种由佢喺四季酒店开始养殖,以水硂面粉同提子干发酵而成,近日好多人介绍嘅葡挞,都系用酸种面团造,难怪好食到迷失方向🌠星期日大约早上10点前,几乎唔需要排队,等10-15分钟左右就可以入座。嗌咗杯有原粒龙眼嘅Coffee Tonic,充满夏日感觉,可能有龙眼香甜,无一般Coffee Tonic嘅酸爽,亦唔系超有气,不过都好清新。主菜牛角酥、Roasted Mushroom Toast, Bakehouse breakfast,卖相靓系基本,惊喜系每样嘢都好好食😋 Roasted Mushroom Toast菠菜蘑菇🍄新鲜,菜有菜味、菇有菇香,调味恰到好处,不会抢走面包的位置。面包微微酸,好脆,即使上面放咗一堆热菜,仍然唔会淋晒,佩服。上面嘅蛋🥚唔系流心蛋,不过好滑。Bakehouse breakfast最惊喜系香肠,平时唔钟意食肠都可以食清,肠衣薄、肠肉肥瘦适中,肉味够但唔会好肥腻、好咸,真系令我大开眼界。另外,烟肉唔会好肥,仲要脆边、鸡蛋煎得靓,
另外,烟肉唔会好肥,仲要脆边、鸡蛋煎得靓,蛋黄无烂🍳。连烤蘑菇、小蕃茄都选料上乘,配合皇牌面包…我想像不到更美丽的早晨。