疫情以黎,每每总系隔一排就会想念旅行的味道。出唔到国,食番间有地道特色既餐厅止下瘾都好!呢间台式餐厅,内笼都几似d 台湾小店,尤其又挂埋d 上一个年代既插图,又收集左d 台湾既烟盒、旧式纸币咁。一于幻想住自己唔系从深水埗行入黎,而系去紧台湾backpacking,一早起身,落去民宿下面间早餐店,食只包食碗面...餐厅既牛骨汤面非常之唔错~ 汤底有住深沉既颜色,dep 落尝到浓厚既牛腩气息,入面应该再加左d 香料一齐煲,系特别有台式风味,难道就系传说中既“古早味”?上面看似可能加左d 辣油,但其实一d 都唔辣既。𩠌我就拣左秘制酱油猪软骨,好好食呀~ 佢十分入味同腍,d 筋腱甚至软骨位都唔使点用力咬,同出面果d 系不同的。面既份量又够多,个汤又热热的,佐面甚佳!朋友就叫左个大鸡脾配地瓜条,再追加一份宜兰葱肉馅饼,够晒多款式。只鸡脾蘸上卤水汁,睇见都流口水... d 地瓜条我有偷d 黎食,上面系沈左d 甘梅粉,甜甜地又少少咸,几得意。而宜兰葱肉馅饼,则小小似生煎包既感觉。两个餐都包左基本餐饮,free 既都已有唔少台式饮品选择,当然亦可以补钱叫main menu 野饮。朋友叫冬瓜茶,非常之健

食物

酱油猪软骨

卤水大鸡腿配地瓜条
宜兰葱肉馅饼
宜兰葱肉馅饼

两个餐都包左基本餐饮,free 既都已有唔少台式饮品选择,当然亦可以补钱叫main menu 野饮。朋友叫冬瓜茶,非常之健康,我就要珍珠奶茶喇,都有好一排无饮呢类野。佢既珍奶系带薄荷香果只茶底,茶香比奶味更突出。
冬瓜茶
珍珠奶茶,冬瓜茶