2016-02-15
知道尖沙叼开分店后, 方便左, 所以一定黎食啦. 条龙都唔算长, 都几个人排, 好快就可以入座.店内装修好日式感觉, 而且服务态度友善. 连排我前面既日本游客都吸引到, 应该不错吧.抹茶刨冰 ($75):当日天气都冻冻地, 但呢个限定抹茶刨冰几冻都要试啦.好大座冰山, 个分量系好多, 2个人先食得哂.面层有特浓抹茶打成既泡沫, 同刨冰一样极轻盈.有少少甘味, 反而个抹茶味估唔到甘浓. 入口即溶到好似饮紧冻既抹茶espresso中层仲有大大粒红豆, 够哂粉软香甜. 底层系有浓抹茶糖酱, 唔太甜, 围边见到甘深既抹茶糖酱就知几重味, 食到最尾都唔怕口淡淡.生果抹茶雪糕白玉蜜馅 ($54):呢款就系咩都有既, 友人第1次食, 所以我推介佢食呢个. 另外我第1次食既系3色雪糕个款. 同样可以试到多款口味.有新鲜草莓, 香蕉, 奇异果, 仲有白玉烟韧好咬, 红豆蜜馅比较甜, MOCHI 都好有弹性.不过我觉得最正都系佢地既抹茶软雪糕. 厚身软滑又浓郁抹茶味, 冇得输.
抹茶刨冰
抹茶刨冰
当日天气都冻冻地, 但呢个限定抹茶刨冰几冻都要试啦.
好大座冰山, 个分量系好多, 2个人先食得哂.
面层有特浓抹茶打成既泡沫, 同刨冰一样极轻盈.
中层仲有大大粒红豆, 够哂粉软香甜.
生果抹茶雪糕白玉蜜馅
呢款就系咩都有既, 友人第1次食, 所以我推介佢食呢个.
另外我第1次食既系3色雪糕个款. 同样可以试到多款口味.