2024-03-12 94 浏览
新年又啱啱过咗去啦!之前就鲜有咁喺新年期间同一家人去咗间潮州野食个饭咁((静鸡鸡话比大家知啦:其实我系第一次去专食潮州菜嘅餐厅食饭🤣 虽然入面嘅环境冇想像中咁大,但系啲座位都阔落够坐嘅~💛金砖豆腐 $88食落去其实就系椒盐豆腐啦~不过佢炸得几干身,完全冇油,而且真系外皮薄得黎入边啲豆腐又好香滑~🦁狮头鹅片 $328我觉得份量比我睇落更加多,然后佢有啲似我之前喺广州食嘅卤水鹅片咁样,不过我自己就觉得啲肉有少少韧同埋都有啲骨咁~但系味道系唔错嘅~啲卤水汁唔会太咸而啲鹅肉都入哂味😍🥘菠菜蟹肉羹 $108个菠菜羹个味道好够味~而且杰身程度啱啱好~作为汤羹嚟讲都唔会过咸,而且入面都会都有好多蟹肉,仲有一粒饺子添~🐥碧绿川椒鸡 $188啲鸡炒得非常惹味同埋好有镬气,而且鸡肉嘅肉质都嫩滑~不过稍为觉得佢有少少油腻🙈🍚浓汤蚝仔肉碎泡饭 $168另外最紧张嘅菜式出现了🤣🤣一直都惊啲蚝仔好腥~不过食落我又觉得都算唔腥~成个浓汤反而都冇腥味,因为又好重嘅姜同葱味辟走啲腥味,所以我觉得个汤饭都够味~ 🥬怀旧春菜煲 $198首先个汤好清甜,唔似有味精味~所以自然啲菜都冇味精味,但系都够味~而春菜其实几清甜,然后

💛金砖豆腐 $88

🍚浓汤蚝仔肉碎泡饭 $168
浓汤蚝仔肉碎泡饭

🥬怀旧春菜煲 $198
怀旧春菜煲

首先个汤好清甜,唔似有味精味~所以自然啲菜都冇味精味,但系都够味~而春菜其实几清甜,然后都会有啲酸菜咁,令到成个煲更加有味~ 不过入边有啲类似汤渣嘅肉,而呢啲肉就有少少嚡口同比较韧😂可能其实真系汤渣😂

🍠燕麦一口薯 $68
燕麦一口薯

紫薯系好香甜,成旧系即叫即炸嘅,所以热辣辣~觉得有啲似反沙芋啲朋友🤣 同埋食落会有啲咸咸甜甜味,都几特别~

Overall都系间几多选择嘅潮州菜~同埋份量比较大碟~觉得系比较适合聚餐嘅餐厅~
金砖豆腐
狮头鹅片