2020-04-09 774 浏览
今日同嘴刁嘅朋友行完铜锣湾想揾间餐厅食饭,就上网见到呢间咖喱屋。适逢而家抗疫,餐厅无乜人,我地点左一个乳酪浓汁鸡配印度香饭同一个椰汁香料咖喱牛腩配薄饼,(+8/杯) 两杯玛沙拉奶茶,另(+$15) 点左两件烧烤鸡。午餐好快送上,先试咖喱虽然外表好似,但系好明显食得出两款咖喱嘅不同。椰汁香料咖喱嘅味道比较有层次感,先食到椰汁味,慢慢先带出咖喱𠮶种辛辣,而且辣度适中,比较推荐呢款。乳酪浓汁𠮶个味比较简单,不过都值得一试。而主菜牛腩都好软谂,唔洗咬,有少少入口即融嘅感觉;相反鸡件就有啲硬啲有啲滑啲,好难捉摸呀。烧烤鸡系印度式整法,香料唔留手,红卜卜而且少少脆身,食落滑啲无雪味,反而比咖喱鸡更好食。如果两个人食,一定要先食个薄饼再食饭!!一焗出嚟边脆心软,配咖喱真系好夹!。份量都ok㗎,但系冻左就会硬番㗎!印度炒饭食落无油,连我朋友平时唔钟意食饭都觉得好食,都值得一赞!呢款老板称系Sella rice,系比一般印度米较粗同干,同广东炒饭比就更烟韧而干身,请慢慢咀嚼。玛沙拉奶茶饮落第一啖似粽,屈原𠮶只无错,饮落觉得几得意,平时好少嚟一定要试下。总括而言,连嘴刁嘅朋友都话好,系几好食嘅。

总括而言,连嘴刁嘅朋友都话好,系几好食嘅。
  • 去骨烧烤鸡
  • 印度香饭