2011-01-27 17 浏览
琴晚接大人收工,之后大人就带我去左呢间野食。汤面,捞面为主,有少量小菜,仲有饭和小食。我要左碗牛根腩鱼片头汤河(大地鱼汤底),大人就要麻辣鸡粗面,另加虾子芥兰和炸大肠。先讲下我碗汤河先,都系鸡汤为主,上面洒了(相信是)大地鱼粉,汤底清清地,但系有味,一旁好似有少少腩汁,但系饮汤时唔觉,只系觉色水有少少唔同。河粉系幼身河粉,依家好多地方都唔会有粗身河粉。(只得一两间的干炒牛河系用粗身河粉,口感绝非幼身河粉可比,此乃后话。)萝白够「淋」,都有点味,鱼片头就冇咩特别,根腩都唔错,唔会好似出面集团式果些「淋」哂,牛根都仲有嚼感。大人碗粗面,我试左一啖面,汤底都香,好少少既辣味(本人食得辣,所以唔觉有料),鸡就斩件上,有少少怪怪的,可能碟仔上会观感好点,又或者鸡丝啦(可能餐牌有我唔知)。虾子芥兰就可能虾子多了点,我觉得有点咸,可能病紧,口淡淡啦。炸大肠就冇咩特别,系炸得干了点。之后,偷望下邻桌果个饭先,唔吸引我,所以放弃。服务唔错,不时帮我地加水,好有礼物,值得嘉许。整体黎讲,都算好食,适逢其会,都值得介绍一下去食。
琴晚接大人收工,之后大人就带我去左呢间野食。
汤面,捞面为主,有少量小菜,仲有饭和小食。
河粉系幼身河粉,依家好多地方都唔会有粗身河粉。
炸大肠就冇咩特别,系炸得干了点。
之后,偷望下邻桌果个饭先,唔吸引我,所以放弃。
服务唔错,不时帮我地加水,好有礼物,值得嘉许。
整体黎讲,都算好食,适逢其会,都值得介绍一下去食。
2011-01-26