2015-08-21 532 浏览
同honey去拍拖拖睇戏之前,我地先行咗去拉面街度医肚。由于实在太多选择,大家都唔想嘥精神谂食边间,所以就求其行咗入去第一间唔洗排队o既「Bari-Uma广岛霸吗拉面」 。傍晚六点半左右,拉面屋已五成满,服务生好客气地俾我地拣坐边。座位其实全属半独立式,一个人自己黎食都唔会感到唔自然。店子间隔全用上木枱櫈及屏风,就连灯罩都系木造,和味极之浓厚,亦好通爽开扬。店内o既服务生个个都好年轻,而且每位都一样咁友善有礼 。入座后先送上冻水,用餐途中更会不断留意客人所需,并自动加添茶水,小肥真系有少少意外。餐具同酱油则全为自助式。为咗要留肚食爆谷同甜品,两口子决定叫一碗面同两个小食黎分。 炙烧豚肉味玉拉面($90):除咗碗入面只蛋未有开边之外,实物同餐牌上o既图案都有九成半相似。拉面软硬适中,豚肉腍身易咬,汤底虽则好够香浓,但就过份杰身,而且比较油腻,整体只属一般货式。 唐扬炸鸡($35/五件):七蚊一件o既炸鸡都算几大块,新鲜热辣炸起,外皮香脆干身,鸡肉又唔嚡,无奈味道颇咸,搞到小肥要狂饮水黎化解 。 辛口烧饺子($38/五件):皮层超薄o既饺子烧得好够香口,馅料轻巧软脆,但就同炸鸡
店内o既服务生个个都好年轻,而且每位都一样咁友善有礼
为咗要留肚食爆谷同甜品,两口子决定叫一碗面同两个小食黎分。
炙烧豚肉味玉拉面
唐扬炸鸡
辛口烧饺子($38/五件):皮层超薄o既饺子烧得好够香口,馅料轻巧软脆,但就同炸鸡个问题一样,太咸
辛口烧饺子
「Bari-Uma广岛霸吗拉面」环境开扬舒畅,个人觉得店员诚恳有礼,可惜拉面一般,小食味道过咸,虽然临行前每人送上纸巾一包,但XO仔始终心系「一X天然豚骨拉面专门店」
,如果有得拣,应会另作他选。
2015-08-19